Goed nieuws: subsidie voor het Metropole Orkest tot 2017

Op dinsdag 18 december werd de subsidie toegekend (tot 2017) waar het Metropole Orkest zo lang voor vocht.

Hans Vroomans, de pianist van het orkest die ik eerder interviewde, brengt verslag uit van de bijeenkomst.

Bijeenkomst Nieuwspoort

“De orkestleden van het Metropole Orkest kwamen die dinsdagochtend aan in Nieuwspoort, de dag waarop er in de Tweede Kamer zou worden gestemd over het Metropole Orkest.

De sfeer in Nieuwspoort voelde eerst negatief, bijna begrafenis-achtig, maar zou gedurende de middag volledig kantelen.

De bijeenkomst was mede georganiseerd door de SP, de partij die het orkest vanaf het begin heeft gesteund. Ook de meeste Kamerleden die media in hun portefeuille hebben, waren er, met als belangrijkste aanwezigen Martijn van Dam (PvdA), Matthijs Huizing (VVD), Vera Bergkamp (D66) en Jasper van Dijk (SP).”

Politici in gesprek

“Eerst gaf het Metropole Orkest een concert van een half uur met een gevarieerd instrumentaal programma: o.a. Soldaat van Oranje (Rogier van Otterloo) en Shaft (Isaac Hayes).

Ik denk dat we mensen hiermee wel geraakt hebben. Je kunt meteen laten horen waar het echt om gaat. Tijdens en na het concert raakten politici met elkaar in gesprek. Er werd druk overlegd, gebeld, ge-smst.”

Petitie en stemming

“Tijdens het concert gaf hoornist Pieter Hunfeld van het MO een speech en overhandigde hij een petitie met 35.000 handtekeningen.

Hierbij liet hij ook politici aan het woord. Huizing (VVD) zei: ‘Sorry, maar er is gewoon geen budget’. De sfeer was op dat moment nog steeds erg negatief.

Maar Vera Bergkamp (D66) stak ons een hart onder de riem: ‘Ongeacht de uitkomst van de stemming van vandaag, gaan we door met jullie steunen’.

Subsidie Metropole Orkest

Aan het einde van het concert kondigde Jasper van Dijk (SP) aan: ‘er wordt vandaag niet meer gestemd; er wordt nog onderhandeld’.

Dit zou betekenen dat het nemen van een beslissing werd uitgesteld. Maar dat was alleen even een tussenmoment.

We voelden dat de politici spijkers met koppen wilden slaan.”

Goed nieuws. Waar komt het extra geld vandaan?

“Aan het einde van de middag presenteerde Van Dam (PvdA) via Twitter het goede nieuws: ‘Er wordt een motie ingediend: voor de subsidie van het Metropole Orkest wordt 7-8 miljoen extra vrijgemaakt.’

Het betekent in elk geval dat we de overgang over vier jaar kunnen uitsmeren. Daarna kunnen we net als elke andere culturele instelling een aanvraag doen bij de BIS (de landelijke culturele basisinfrastructuur).

Het MO zat daar eerder nooit in, vanwege de constructie met de omroepen. We gaan ons nu goed op die aanvraag voorbereiden.”

Potjes, media-reserve en cultuur

“De helft van het extra geld komt uit de media reserve, de andere uit cultuur.

Uiteindelijk is het voor het Metropole nog steeds een flinke klap. We moeten vanaf 1 augustus 2013 werken met de helft van het huidige budget.

We gaan meer zelf verdienen, maar die ruimte is er nu door de nieuwe constructie en dat willen we ook graag.

Voor de landelijke klassieke orkesten geldt een benchmark van 23% eigen inkomsten, dat moet ons ook zeker lukken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we doorgroeien naar 50% eigen inkomsten.”

De erfenis van het vorige kabinet

“Alle krediet voor Martijn van Dam. Hij zei in eerste instantie: ‘Wij hebben de erfenis gekregen van het vorige kabinet, daar moeten we het mee doen”. Toch heeft hij niet opgegeven en uiteindelijk het benodigde ‘potje’ gevonden waarmee we voorlopig gered zijn, waarvoor alle lof.”

Wat gaat er nu gebeuren?

“Nu begint voor ons het eigenlijke werk pas. De basis is er, maar tussen nu en 1 augustus moet er een nieuwe structuur voor het Metropole Orkest neergezet worden, waarin PR, marketing en fundraising een belangrijk onderdeel vormen. Ook gaan we op zoek naar nieuwe huisvesting.”

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie