Het melodisch meesterschap van Ferdinand Povel

De fluwelen toon van Ferdinand Povel herken je uit duizenden. In zijn heldere, breed geplaatste noten klinken rust en diepgang, maar ook lichtheid en swing.

Povel wordt wereldwijd bewonderd om zijn ‘perfecte’ aanpak van het jazzidioom. Zijn melodisch meesterschap en harmonische fijnzinnigheid zijn ongeëvenaard.

De van oorsprong Haarlemse saxofonist won in 2011 de Boy Edgar prijs — de belangrijkste prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. Als docent aan diverse conservatoria leidde hij tientallen saxofonisten op — waaronder mij en bijvoorbeeld Jasper Blom — en is nog steeds een groot voorbeeld voor velen.

Op YouTube staat deze schitterende versie van My Foolish Heart, die de meestersaxofonist in 1978 opnam in Londen, met een Engels studio-orkest onder leiding van Rogier van Otterloo en met Henk Elkerbout op piano. Deze opname is afkomstig van de lp Tin Pan Alley (Polydor 2927 109).

Met veel dank aan Marianne en natuurlijk Joy Misa voor het posten. Enjoy!

https://youtu.be/E6vIPAaIsSE
tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, webdesigner en tekstschrijver. Gezinskampioen tafeltennis. En alstie tijd over heeft ook fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin.

Plaats een reactie