Lang leve goede drummers!

Ik wil het graag met u hebben over drummers.

Er zijn drummers, laten we zeggen categorie A, die gewoon graag veul en hard trommelen. Tegen deze drummers zeg ik: ik ben blij dat je een leuke hobby hebt gevonden. Ja, anders zit zo iemand maar thuis op alles en iedereen te slaan. Daar komt alleen maar gedonder van. Dus dat ze spelen is goed.

Dan is er een tweede categorie, die het drummen benadert als het ter plekke oplossen van een liefst zo ingewikkeld mogelijke wiskundesom. Of je dit nu doet in trainingspak, in een Afrikaans gewaad of in een smoking: feitenkennis en slagingspercentage zitten ver boven de 97%, ze gebruiken deodorant, de factuur wordt keurig op het podium, nog vóór het eind van de laatste maat geprint, er is geen speld tussen te krijgen, en verder word ik er niet warm of koud van.

Dan heb je nog wat obscure subcategorieën zoals Technisch Ego, de Fluisteraar, de Oneven Houtsoorten, het type Ik heb de hele Bart Smit Leeggekocht, de warmbloedige Bossum Novum, de Deeltjesversneller, het type Kijk-eens-naar-mijn-paradiddle en natuurlijk De Winterschilder.

Maar de drummers om wie het me natuurlijk te doen is, dat zijn de Artiesten. Dat zijn de drummers waar ik zo van hou.

Bijvoorbeeld Jeff Porcaro, Steve Gadd, Jim Keltner, John Robinson, Elvin Jones, Sonny Payne, Mel Lewis, Stewart Copeland, Phil Collins, Doudou N’diaye Rose.. en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Zij verstaan de kunst van het luisteren. Zij tillen het liedje naar een hoger plan. Zij geven iedereen keer op keer dat magisch gevoel. Zij zijn de juiste klanken op de juiste plek. Zij geven energie. Zij spelen niet voor zichzelf, maar samen voor de muziek. Ze laten het publiek graag meevaren op hun oer-ritme. Zij maken van elke opname een feest. Zij bedenken muzikale oplossingen voor complexe problemen. Zij kennen de waarde van vorm, contrast en dynamiek. Zij laten zelfs het meest aftandse drumstel klinken als een klok. Ze geven je tijdens het spelen een gevoel van rust en veiligheid en kunnen je toch elk moment verrassen.

Drummers zijn het kloppend hart van de muziek. En muziek is mijn leven. Dus ik ben dankbaar dat ik ervan geniet. Goede drummers maken mijn dag. Lang leve goede drummers!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, webdesigner, fotograaf en tekstschrijver. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin.

4 gedachten over “Lang leve goede drummers!”

Plaats een reactie