Lang leve goede drummers!

Ik wil het graag met u hebben over drummers. Het toeval wil, dat ik er al aardig wat voorbij heb horen komen. Ik durf zelfs te beweren dat ik met de beste drummers van Nederland speel.

Oké namen en rugnummers. Ik noem er even een paar.
Joost Kroon
Martijn Vink
Marcel Serierse
Mark Stoop
Mark Schilders
Joost Patocka
Allemaal koningen.

Trommelaars

Goed. Gelukkig bestaat dat niet in de muziek, ‘de beste’. God zij dank. Maar er is wel degelijk verschil.

Zo zijn er drummers, laten we zeggen categorie A, die gewoon graag trommelen, veul en hard. Tegen deze drummers zeg ik: ik ben blij dat je een leuke hobby hebt gevonden. Ja, dat is voor iedereen maar het beste. Anders zit zo iemand maar thuis. Op alles en iedereen te slaan en te rammelen. Daar komt alleen maar gedonder van. Dus dat is goed.

Niet warm of koud

Dan is er een tweede categorie, dat zijn geen drummers, nee dat zijn ‘slagwerkers’. [Niets ten nadele van de echte slagwerkers, uiteraard want daar is niets mis mee] Dit type benadert het drummen als het professioneel, vakkundig en ter plekke oplossen van een wiskunde sommetje.

Of je dit nu doet in trainingspak, in een Afrikaans gewaad of in een smoking: feitenkennis en slagingspercentage zitten ver boven de 97%, ze gebruiken deodorant, de factuur wordt keurig op het podium, nog vóór het eind van de laatste maat geprint, er is geen speld tussen te krijgen, en verder word ik er niet warm of koud van.

Zonder verder in detail te treden zijn er nog wat obscure subcategorieën zoals Technisch Ego, de Fluisteraar, de Oneven Houtsoorten, het type Ik heb de hele Bart Smit Leeggekocht, de warmbloedige Bossum Novum, de Deeltjesversneller, het type Kijk-eens-naar-mijn-paradiddle en natuurlijk De Winterschilder.

DRUMMERS

Maar het is me natuurlijk te doen om de Artiesten. Dat zijn de drummers waar ik zo van hou.

Ik hou van:
Jeff Porcaro
Steve Gadd
Jim Keltner
John Robinson
Elvin Jones
Sonny Payne
Mel Lewis
Stewart Copeland
Phil Collins
Doudou N’diaye Rose
.. en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Zij verstaan de kunst van het luisteren. Zij tillen het liedje naar een hoger plan. Zij geven iedereen keer op keer dat magisch gevoel. Zij zijn de juiste klanken op de juiste plek. Zij geven energie. Zij spelen niet voor zichzelf, maar samen voor de muziek. Ze laten het publiek graag meevaren op hun oer-ritme. Zij maken van elke opname een feest. Zij bedenken muzikale oplossingen voor complexe problemen. Zij kennen de waarde van vorm, contrast en dynamiek. Zij laten zelfs het meest aftandse drumstel klinken als een klok. Ze geven je tijdens het spelen een gevoel van rust en veiligheid en kunnen je toch elk moment verrassen.

Drummers zijn het kloppend hart van de muziek. En muziek is mijn leven. Dus ik ben dankbaar dat ik ervan geniet, dat ik ze ken, dat ik ervan leer, dat ik met ze speel. Daar word ik elke dag blij van. Lang leve goede drummers!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Lang leve goede drummers!”

Plaats een reactie