Nieuwe Europese richtlijnen voor muzikanten

Binnenkort treden er tien belangrijke wijzigingen in werking in de Europese richtlijnen voor muzikanten. De Europese Unie heeft hiertoe besloten. De wijzigingen zijn vanaf 1 januari 2014 van kracht. De Unie gaat er vanuit dat u nog voldoende tijd heeft om zich hierop voor te bereiden.

1. Talen

Tijdens concerten zijn muzikanten verplicht om hun aankondigingen niet alleen in het Nederlands te doen maar ook in het Vlaams, Bulgaars, Grieks, Turks, Deens, Duits, Fries, Estisch, Fins, Frans, Hongaars, Engels, Italiaans, Lets, Litouws, Maltees, Pools, Portugees, Roemeens, Sloveens, Spaans, Tsjechisch, Zweeds en Volendams.

2. Maatsoorten

De Europese Unie heeft een lijn moeten trekken op het gebied van maatsoorten. Met ingang van 2014 mogen in de openbare ruimte alleen nog vierkwartsmaten worden gespeeld. De reden hiervan is dat met name bewoners in het Nederlandstalige gebied met een fulltime kantoorbaan niet kunnen dansen op onregelmatige maatsoorten. Derhalve worden alle afwijkende maatsoorten gezien als een gevaar voor de gezondheid.

3. Tarieven

De nieuwe tarieven zijn eindelijk gestandaardiseerd: het vaste Europese uurtarief voor muzikanten, ongeacht niveau, complexiteit en auteursrecht, is vastgesteld op 15 euro per uur exclusief BTW op recette-basis, inclusief reiskostenvergoeding, nachttoeslag, overuren, repetities, arbeidsongeschiktheidsverzekering en overige onkosten. Nieuw is de de zogenaamde huiskamer-regeling. Bij huiskamerconcerten is het de muzikanten toegestaan om in de pauze stuc-werk te verrichten tegen hetzelfde lage uurtarief.

4. Stijlen

Het is het niet meer toegestaan om zonder vergunning Europese muziek te vermengen met muziek uit andere werelddelen. Het is aangetoond dat muziek uit andere werelddelen een gevaar kan vormen voor mensen, dieren, planten en het milieu.

5. Alteraties

Zonder jazzvergunning is het niet toegestaan om toevoegingen te spelen bij akkoorden. Alteraties zijn verboden. Uitzonderingen hierop: Europees mineur zeven, vegetarische terts en John de Moll-dur.

6. Optreden op terrassen

Als gevolg van de nieuwe Europese Horecawet is het verboden om op terrassen op te treden. De bedoeling is immers niet dat mensen muziek weer leuk gaan vinden! Voor klokkenluiders geldt overigens een aantrekkelijke klokkenluiders-vergoeding. Wilt u meer informatie? Belt u hiervoor dan een willekeurig telefoonnummer, de gesprekken worden toch afgeluisterd.

7. Panfluit belasting

In verband met de nieuwe Europese Horecawet is er ook een nieuwe belasting gekomen. Voor elke meegebrachte panfluit, of er nu op gespeeld wordt of niet, betaalt u als muzikant het extra hoge tarief van 247,14 euro per uur.

8. E-nummers

Alle muzieknummers beginnend met de letter E moeten eruit, zo heeft de Unie besloten. Weg met de E-nummers! Dit is het begin van een serie biologische maatregelen, waar ook de muziekindustrie aan moet geloven. De unie wil hiermee een statement maken en laten zien dat er sprake is van een duurzame, langetermijn-visie.

9. Toezicht

Vanaf 2014 worden alle optredens afgeluisterd. Groot voordeel voor u: al uw solo’s worden meteen kosteloos uitgeschreven.

10. Één centraal punt

Brussel wil graag dat alles centraal wordt geregeld. Waar in Europa u ook optreedt, voortaan kunt u altijd laden en lossen bij de Unie voor de deur, in Brussel: Rogierplein 16, 1049 Brussel, België. Ook administratief wordt het eenvoudiger: in Brussel kunt u terecht voor al uw consumptiebonnen, uitrijkaarten, dinerbonnetjes en hotel vouchers. Handig toch?

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Nieuwe Europese richtlijnen voor muzikanten”

 1. goed artikel maar niet helemaal compleet, ik had gelezen in de originele stukken (Verordening (EU) nr. 213/2013) dat bij E-nummers ook gerekend dient te worden alle composities geschreven in de toonsoort E (mineur en majeur!), modulaties naar E (maj of min) en E akkoorden worden voorlopig nog wél toegestaan…

  Beantwoorden
 2. goedzo het huidige gerommel is dan eindelijk afgelopen. 4 kwarts maar zou misschien beter door 2 kwarts vervangen kunnen worden ,,” loopt beter bij het dansen “

  Beantwoorden
  • Na eeh paar borreltjes zal er af en toe toch een xtra kwartje gespeeld moeten worden vanwege het verstoorde evenwicht….en in sommige Bokma gevallen kan alleen een 5/8 paradiddle nog uitkomst bieden …..

   Beantwoorden
 3. En: om in de huidige crisis meer positiviteit uit te stralen zijn mineurtoonsoorten vanaf nu verboden. Mineurakkoorden (en kleine tertsen en sexten) zijn tot de jaarwisseling nog toegestaan!

  Beantwoorden
 4. (1)In een ander taal iets aankondigen dat moet je wel zeker kunnen.( no doubt)
  (2)Over de maatsoort, tja ik hoop dat dit werk, want niet alles werd geschreven in 4/4.
  (3)mee eens ,want je moet wel de kosten betalen waar je voor werkt als muzikant en alles goed geregeld hebben.
  (4)Vergunning is wel belangrijk, want je kunt niet zomaar ergens muziek maken zonder enkele toestemming en kennis .Plus de kosten wat erbij komt en etc.Zo niet.
  Dan kan het zeker aangetast worden in de muziekwereld van het milieu of anders ontaan er rare dingen.
  (5)Terecht je moet wel kennis en een vergunning hebben voor de jazz .We praten over een belangrijk vakwerk voor deze soorte muzikanten.
  (6)Het is al niet leuk en waarschijnlijk wordt er ook overgesproken over dit door verschillende muzikanten door die nieuwe regels.Het wordt al een gekte.
  (7) N.V.t in mijn verhaal
  (8)Goed om te horen voor de mensen die dit willen doen .Bijvoorbeeld Haal maar de E weg en blof kan donker hart op een ander toonsoort spelen als ze willen optreden.Net als bij de andere leuke liedjes die in E zijn geschreven.
  (9)Nou dat is nog prachtig om te horen .Hoera.
  (10)bedankt aan onze buren die zoveel moeite doen
  . Ik wens deze mensen succes met hun profesionele vakwerk in de EU.

  Beantwoorden

Plaats een reactie