'De zwaan' voor solo saxofoon

Le cygne (de zwaan) van de Franse componist Camille Saint-Saëns is het enige deel uit Le Carnaval des Animaux (1886) dat als compositie enigszins op zichzelf staat. De overige delen mochten van de componist zelfs niet ‘los’ worden uitgevoerd. Saint-Saëns schreef het werk voor solo cello en piano. De melodie is fantastisch, lyrisch, gedragen en verhalend.

A CAPELLA

Over de hemeltergend mooie live-versie van Yo Yo Ma blogde ik eerder. Zo inspirerend. De cello ligt qua bereik, timbre en expressie erg dicht bij de tenorsaxofoon. Genoeg redenen voor mij om het te spelen.

Op mijn eerste C’est le Tom qui fait la musique-concert in 2010 speelde ik het stuk met pianist Marcus Olgers.

Dit voorjaar was het mijn solostuk in de theatervoorstelling Cor Bakker ontvangt.. Mike Boddé, halverwege de tweede set. Ik speelde het zo’n vijfendertig keer à capella, het begin en einde steeds geïmproviseerd, elke keer een beetje anders. Onze geweldige geluidsman Arjan Arwert maakte — zonder dat ik het wist — opnames van een aantal avonden

De eerste is opgenomen in de Oude Luxor in Rotterdam.

Zojuist vond ik een andere versie in mijn archief. Deze tweede is opgenomen in Enschede, februari 2014. Een heel ander verhaal. Na afloop dacht ik: die zwaan ging op het eind dood. Gelukkig kan dat in de muziek, zonder dat er echte dieren hoeven te sneuvelen.

BALLET

De metafoor ‘stervende zwaan’ komt voort uit het gedicht The Dying Swan van de 19e eeuwse Britse dichter Tennyson. In 1905 voerde prima ballerina Anna Pavlova voor het eerst een nieuw — en wereldberoemd — solo-ballet uit (van choreograaf Mikhail Fokine) op de muziek van Saint-Saëns. De zwaan wordt daarin afgebeeld als gewond, stervend. Later wordt de worsteling van de zwaan wat ruimer geïnterpreteerd, meer als in ‘vechtend tegen de ouderdom’.

Of dit allemaal enige invloed heeft gehad op mijn uitvoering, weet ik niet… Maar dan ken je de historie. Ik hoor graag je mening!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie