Ilja Reijngoud Quintet: cd-presentatie ‘Home’

Het kersverse album Home van het nieuwe kwintet van goede vriend en trombonist Ilja Reijngoud wordt donderdag 29 oktober gepresenteerd in zijn woonplaats Culemborg.

Wat kun je verwachten? Akkoorden zonder kunstmatige toevoegingen. Solo’s die niet op dieren zijn getest. Glutenvrije ritmes. En verder plantaardig en diervriendelijke jazz, binnen en soms ook buiten de lijntjes.

Home

Zelf zegt hij erover: “Eigen composities van Rob van Bavel en mij, aangevuld met een jazz-standard. Na mijn laatste twee albums was ik toe aan modernere repertoire. Het was tijd om weer voor mezelf te schrijven.

Geïnspireerd op jazzrock en fusion – aanstekelijk ritmische muziek waarmee ik als student ben opgegroeid, en die melodisch en harmonisch vaak erg interessant en rijk is. Ik had een groep muzikanten in mijn hoofd die mijn muziek het beste zou kunnen spelen, en begon steeds meer te schrijven met hun specifieke kwaliteiten als uitgangspunt.

Door de manier van werken veranderden de composities gaandeweg, met als gevolg dat Home mijn meest doordachte, afgewogen en qua composities in elk geval meest geslaagde album is geworden. Als arrangeur besloot ik soms een stuk halverwege het proces te bewerken door bijvoorbeeld in verschillende lagen op te nemen.

Op sommige tracks meer dan acht trombones, veel percussie en verder ondefinieerbare sounds. En als een stuk erom vroeg, dan nodigde ik andere muzikant uit om iets in te spelen. De stukken waar Tineke Postma en Angelo Verploegen op spelen, heb ik speciaal voor hun geschreven. HOME is mijn beste album tot nu toe. Hoopgevende muziek, opgenomen in een onzekere crisistijd.”

Het kwintet

Ilja Reijngoud – trombone
Tom Beek – tenorsaxofoon, sopraansaxofoon
Rob van Bavel – piano/keyboards
Udo Pannekeet – basgitaar, bassynthesizer
Marcel Serierse – drums

Details

De Gelderlandfabriek
Stationsweg 7
Culemborg

Deur open: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Entree: € 17,50 | t/m 16 jaar: € 12,50

Behalve meespelen deed ik ook de vormgeving voor dit leuke album. Er wordt mooi gespeeld. Ik ben trots op deze band en mijn bijdrage!

Helaas kan het concert door niet meer dan dertig mensen worden bijgewoond. Hoeveel kaarten er nog zijn? Als je erbij wilt zijn, moet je snel zijn. Ondanks deze restricties maakt het Ilja Reijngoud Quintet er een muzikaal feestje van!

tom beek (c) hans reitzema

Saxophonist by night. WordPress expert by day. Editor-in-chief Jazz Bulletin. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie