Beauty, romance and swing – een persoonlijk eerbetoon aan Stan Getz

Als er toch één saxofonist is, waar niemand op lijkt, is het wel Stan Getz. Daar is er maar één van. Zelfs Coltrane zei het al eens: “We would all play like Stan Getz, if we could“.

Als tiener groeide ik op met Getz’ platen. Met die ongelooflijke melodische en swingende lijnen. De man met dat schitterende geluid. Het wonderkind van de jazz-saxofoon.

In 1989 zag ik hem nog live op het North Sea Jazz Festival. Hij speelde Lush Life. Onversterkt. Onvergetelijk. Zo mooi. Zo raak. Hoewel hij duidelijk beïnvloed werd door — met name — Lester Young, was Stan Getz als tiener al ‘his own man’. Getz is een legende. Eén van de aller- aller- allergrootsten. 

Concert 9 juni

Wanneer je vindt dat Getz’ muziek meer gehoord mag worden, kun je een paar dingen doen. In een blog uit 2013 gaf ik een bloemlezing van mijn favoriete Getz-platen. Leuk en aardig dat soort acties, maar uiteindelijk hebben we aan lullen over muziek niet zoveel. Daarom besloot ik zelf een live eerbetoon te organiseren, samen met René Frankena.

Van elke periode één van mijn persoonlijke favoriete nummers. Swing, cool jazz, bebop, bossa nova en de prachtige platen die hij maakte met bijvoorbeeld Bill Evans, Jimmy Rowles, Chick Corea en Kenny Barron.

Mijn medemusici

Wie bel je dan? Het moet swingen, dat sowieso. Ik dacht aan Getz’ beroemde kwintet met Jimmy Raney. Dus: er moet gitaar bij. Die ook heel goed Braziliaans speelt. Maurice Rugebregt. De periode waarin Getz met Gary Burton speelt, vind ik ook prachtig. Dus: vibrafoon. Dat kan er maar eentje zijn: Frits Landesbergen. En een ritmesectie die oude én moderne jazz speelt én Braziliaans. Dat werden één van mijn lievelingsdrummers Marcel Serierse en bassist Jeroen Vierdag — die zie ik toch te weinig, dus de beste manier om hem weer eens live te zien is hem bellen voor een optreden, nietwaar? Done.

Tom Beek – tenor saxofoon
Frits Landesbergen – vibrafoon
Maurice Rugebregt – gitaar
Jeroen Vierdag – bas
Marcel Serierse – drums

Pak je agenda: we spelen zondagmiddag 9 juni(Eerste Pinksterdag) om 15:00 uur in de Willemshoeve in Westbroek, vlakbij Utrecht. Een intieme, bijzondere locatie, want de concertzaal bevindt zich aan de achterkant van een monumentale boerderij van gastheer (zelf ook saxofonist) René Frankena. Ben er al wezen kijken, heel gezellig! Er zijn slechts 80 stoelen. Reserveren kun je hier. Daar vind je ook alle details. En anders houd je mijn website gewoon in de gaten.

Een zondagmiddag waar we het gedachtengoed vieren van één van de grootste tenorsaxofonisten uit de geschiedenis, ik heb er nu al zin in. Super als je komt kijken!

tom beek (c) hans reitzema

Saxophonist by night. WordPress expert by day. Editor-in-chief Jazz Bulletin. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie