Tom Beek Quintet op het allereerste Transition Festival

Met het Tom Beek Quintet treed ik tijdens de allereerste versie van Transition Festival. Dat vindt plaats op paaszaterdag 26 maart plaats in TivoliVredenburg, Utrecht. Onder festival onder de vlag van jazz & beyond, in samenwerking met North Sea Jazz Festival.

Transition Festival

Volgens de organisatie bevindt de jazz zich in een overgangsfase, want de ‘iconen van de vorige eeuw en de grondleggers van de jazz zijn nagenoeg van het toneel verdwenen‘ De vraag stellen ‘is dit nog wel jazz?’ is ‘niet relevant meer‘. Het festival ‘wil avontuurlijke muziek brengen waar ruimte is voor improvisatie en experiment‘.

Een mooie eerste gelegenheid vond ik, om acte de présence te geven met drummer Mark Schilders, bassist Stefan Lievestro, gitarist Martijn van Iterson en pianist Timothy Banchet.

Wij nemen de luisteraar mee op een spannende ontdekkingsreis tussen energieke Amerikaanse hardbop, verstilde Europese klanklandschappen en uitgesponnen, lyrische sax-melodieën.

Speciaal voor deze groep schreef ik een aantal nieuwe composities. Ik wil graag een samenspel tot stand brengen van bruisende ritmische energie, harmonische mystiek en intense, melodische verhaallijnen.

Wij openen de avond van 18-19 uur.

Line up

Op het Transition Festival spelen zo’n twintig jazzgroepen, verdeeld over de Grote Zaal, Pandora, Cloud Nine en Hertz. Onder meer Ibrahim Maalouf, Avishai Cohen, Robert Glasper Experiment, Tord Gustavsen, Mark Guiliana, Roy Hargrove en Logan Richardson.

Plus een paar spannende Nederlandse jazz-acts, zoals Gideon van Gelder, Jesse van Ruller, Reinier Baas, Dimami en Teus Nobel, in de sfeer van de CloudNights.

Hopelijk tot ziens in Utrecht!

tom beek (c) hans reitzema

Saxophonist by night. WordPress expert by day. Editor-in-chief Jazz Bulletin. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie