Mike Boddé en Tom Beek spelen Debussy in Podium Witteman

Aanstaande zondag spelen Mike (aan de vleugel) en ik (op sopraansax) de compositie Le Petit Berger van Claude Debussy live in het tv-programma Podium Witteman.

Live-uitzending: zondag 17 januari, NPO2 vanaf 18.20 uur. Prima tijd, hoor ik u denken. Klopt, dan heeft Ajax net 3-1 gescoord tegen Feyenoord.

Het stuk Le Petit Berger, ofwel ‘de kleine herder’ komt uit Children’s Corner, een serie fantasievolle composities die Debussy in 1908 componeerde voor zijn dochtertje Chou-Chou.

Het optreden staat inmiddels op YouTube:

Debussy volgens Samama

Wie meer wil weten over Debussy, raad ik het hoorcollege aan van Leo Samama. Daarin vertelt de beroemde componist en musicoloog over de (cultuur-)historische en muzikale perspectieven waarin Debussy zich ontwikkelde.

Leuk detail aan de vertellingen van Samama zijn de bonte muzikale voorbeelden, waarbij hij zelf regelmatig achter de piano plaatsneemt.

Claude Debussy (1862 – 1918) wordt gezien als één van de meest invloedrijke componisten van het begin van de 20e eeuw. Zijn muziek belichaamt de schakel tussen de late romantiek en de moderne muziek.

Van de tientallen werken die mij het meeste aanspreken behoren La Mer, Nuages, Prélude à l’après-midi d’un faune en zijn strijkkwartetten tot mijn favoriet. Hij ging verder dan Saint-Saëns en wordt vaak in verband gebracht met Ravel. Prachtige muziek die nooit gaat vervelen.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Mike Boddé en Tom Beek spelen Debussy in Podium Witteman”

Plaats een reactie