Mike Boddé en Tom Beek spelen Debussy in Podium Witteman

Aanstaande zondag spelen we Le Petit Berger van Claude Debussy live in het tv-programma Podium Witteman: Mike Boddé aan de vleugel en ik op sopraansax.

Live-uitzending is zondag 17 januari op NPO2 vanaf 18.20 uur.

Prima tijd, hoor ik u denken. Klopt, dan heeft Ajax net 3-1 gescoord tegen Feyenoord.

Debussy

Claude Debussy (1862 – 1918) wordt gezien als één van de meest invloedrijke componisten van het begin van de 20e eeuw. Zijn muziek belichaamt de schakel tussen de late romantiek en de moderne muziek.

Van de tientallen werken die mij het meeste aanspreken behoren La Mer, Nuages, Prélude à l’après-midi d’un faune en zijn strijkkwartetten tot mijn favoriet. Hij ging verder dan Saint-Saëns en wordt vaak in verband gebracht met Ravel. Prachtige muziek die nooit gaat vervelen.

Het stuk Le Petit Berger, ofwel ‘de kleine herder’ komt uit Children’s Corner, een serie fantasievolle composities die Debussy in 1908 componeerde voor zijn dochtertje Chou-Chou.

Ons tv-optreden staat inmiddels op YouTube:

Leo Samama

Wie meer wil weten over Debussy, raad ik de hoorcolleges aan van Leo Samama. Daarin vertelt de beroemde componist en musicoloog over de (cultuur-) historische en muzikale perspectieven waarin Debussy zich ontwikkelde.

Leuk detail aan de vertellingen van Samama zijn de bonte muzikale voorbeelden, waarbij hij zelf regelmatig achter de piano plaatsneemt.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek. Saxofonist. Schrijver. Consultant. Twitter. Instagram.

5 reacties op “Mike Boddé en Tom Beek spelen Debussy in Podium Witteman”

Plaats een reactie