Plaatjes draaien bij de Concertzender

Eén keer in de maand presenteer ik het radioprogramma Jazz Not Jazz bij de Concertzender. Deze keer staan er allerlei Nederlandse jazzmusici centraal — en een Vlaming.

Jazz of geen jazz, dat is de vraag. De vraag stellen is genoeg. De definitie van jazz is niet relevant, zoals theorie niet altijd belangrijk is voor de praktijk. Muziek is in wezen ondeelbaar en kan prima bestaan zónder labels, prestaties en etiketten.

Des te leuker is het om het spanningsveld te verkennen, tussen behoudende en vooruitstrevende krachten. Was dat niet de definitie van swing?

Jazz is vooral een taal, die leeft en ontwikkelt. Wat gisteren jazz was, wordt morgen misschien niet meer herkend als jazz. Wat precies de verbindingen zijn tussen onze muzikale werelden, is iets wat voortdurend in beweging blijft.

radio Concertzender

Playlist

Via Hans Mantel werd ik uitgenodigd om het presenteren eens te proberen. Dat is me goed bevallen.

Radio is niet alleen héél leuk om zelf te maken, ik vind het ook heel belangrijk werk. Zelf groeide ik als tiener, die niet wist waar te zoeken, op met programma’s van onder andere Hans Dulfer, Lex Lammen en Aad Bos. Aan hun hand leerde ik de jazz kennen.

Op andere zaterdagen wordt het programma afwisselend gepresenteerd en samengesteld door bijvoorbeeld Jorn Swart, Felix Schlarmann en Abhishek Mangla.

Voorzien van anekdotes, muzikale toelichting en mijn eigen associaties komen in mijn uitzending van aanstaande zaterdag 13 maart (22-23 uur) de volgende platen voorbij:

Darling (tune) – Tom Beek
VaduzJasper Blom Quartet
Mother of Pearl – Ben Sluijs
Monsoon – Marcus Olgers
Frame of Reference – Ben van Gelder
Blinkert – Rein Godefroy Trio
Rondo – Vincent Veneman
Song for Silver – Toon Roos Quartet
Exit Ego – Egbert Derix & Leo Janssen
Boombah – Jeroen Manders Quintet featuring Ack van Rooijen
Outline – Joost Lijbaart & Wolfert Brederode

Ga via deze link naar mijn programma’s bij de Concertzender.

tom beek (c) hans reitzema

Saxophonist by night. WordPress expert by day. Editor-in-chief Jazz Bulletin. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie