#Jazzhelden: Rob Madna

‘Muziek zonder fouten is geen jazz’ Met deze opmerking (tijdens één van zijn concerten) stelde Rob Madna iedereen op zijn gemak. Zijn medemusici, zijn publiek, zijn criticasters.

Rob was tot ver na zijn pensioen zeer actief, gedisciplineerd en geïnspireerd. Wars van classicisme en elitair gedrag. Hij behield altijd zijn losse, vriendelijke houding naar iedereen die serieus in de jazzmuziek geïnteresseerd was.

Zijn muzikale visie was helder, vrij en open. Ook na zijn pensioen groeide hij dagelijks mee met zijn tijd, bleef sterk geïnteresseerd in vernieuwing en verzamelde jonge musici om zich heen.

Ik ben dankbaar voor de jaren waarin ik Rob Madna van dichtbij heb meegemaakt, in verschillende rollen. Als leraar en coach, als arrangeur en bandleider. En natuurlijk als fantastisch jazzpianist. De Nederlandse Herbie Hancock, noemde we hem vroeger. Maar Rob was his own man.

De organisatie achter Jazzportretten, een prachtig initiatief die de Nederlandse jazzhelden in het zonnetje zet, en waar ik eerder over blogde, nodigde me uit om mijn jazzheld te noemen uit de indrukwekkende reeks, en mijn verhaal te delen. Alleen Rob Madna stond er niet bij 🙂 Dus bij deze!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie