Mijn favoriete tracks van drummer Jeff Porcaro

De mooiste nummers bij elkaar zoeken van Jeff Porcaro, iemand die op honderden platen meespeelt? Hier zijn ze. Welke zijn jouw favoriet?

1. Lowdown – Boz Scaggs

Tijdens de Silk Degrees-sessies van zanger Boz Scaggs in 1976 nam Porcaro zijn klasgenootjes David Paich en David Hungate mee, met wie hij ook in Toto speelde. Zo’n nummer dat je vanwege de drumpartij op de repeat kunt zetten onderweg naar Groningen — en terug.

2. Rosanna – Toto

Dit nummer bracht Toto in 1982 bovenaan in de hitlijsten. Over zijn beroemde shuffle vertelt Porcaro in deze les-video dat hij het een Bo Diddley figure noemt, dat hij leende van Bernard Purdie’s partij in Home at last. Die had het op zijn beurt weer van John Bonham’s drumpartij op Fool in the rain (Led Zeppelin). Drumgeschiedenis!

3. Come Closer Baby – Tom Scott

Deze track is uit 1979 van het album Street Beat van saxofonist Tom Scott, die hier de lyricon bespeelt, een voorloper van de EWI.

Hierop is goed te horen hoe bepalend Jeff Porcaro’s spel is geweest voor sound en feel van de muziek. Misschien wel bepalend voor de sound van een heel tijdperk.

4. Number Nine – Jack Daugherty

Deze sessie van Jack Daugherty uit 1971 is waarschijnlijk de allereerste opname van Jeff Porcaro, waarin hij samenspeelt met niemand minder dan drumgod Jim Keltner.

Jeff was toen 17. Op zijn zestiende vroeg hij Keltner’s advies. ‘Speel ik niet te druk? Mijn vader en zijn muziekvrienden vinden dat ik minder moet spelen.’

Waarop Keltner antwoordde: “Jongen, je bent maar één keer zestien. Freak zoveel je kan, de rest komt later allemaal wel.

5. Nothin’ You Can Do About It – Airplay

Airplay was een eenmalig project in 1980 van David Foster en Jay Graydon. Wat een superfeel van Porcaro. Het geeft een goed beeld van die tijd en de L.A. scene, zoals bijvoorbeeld de world class blazerssectie van Jerry Hey en hoe liedjes werden geproduceerd.

6. Beat it – Michael Jackson

My Sharona van The Knack stond model voor deze monsterhit. Een bolwerk van talent: Michael Jackson (check de geweldige Thriller-demo‘s), Quincy Jones, die geweldige band erachter en natuurlijk de fenomenale gitaarsolo van Eddie van Halen — die, toen hij werd gebeld om een solo in te spelen voor Michael Jackson, dacht dat iemand hem voor de gek hield. Grappig detail is ook dat het synthesizer-intro, gespeeld op een Synclavier, noot voor noot afkomstig is van een demonstratie-LP. Misschien wel de meest populaire drumpartij die Porcaro ooit heeft gespeeld. Hij was een echte rockdrummer en dat laat hij hier goed horen.

7. Rose Darling – Steely Dan

Een briljante popsong uit de tijd dat Porcaro nog lid was van Steely Dan. Al mijn favorieten bij elkaar, hoera. Wat ik mooi vind aan deze drumtrack is dat er in krap drie minuten van alles gebeurt aan accenten, riffs, breaks en maatwisselingen zonder dat je het doorhebt. Het liedje loopt als een trein en het wordt compact begeleid, met maximale energie.

8. Keep forgettin’ – Michael McDonald

Ik ken muzikanten — ik noem geen namen, maar ze komen uit Amersfoort — die de hele dag dit nummer willen spelen. Daar is maar één reden voor: Jeff Porcaro.

Natuurlijk is Michael McDonald de andere reden. Twee boegbeelden voor een hele generatie muzikanten en andere muziekliefhebbers. Een monument van een drumpartij.

9. Gaucho – Steely Dan

Een draak van een stuk, van drie lessenaars breed, dat Becker en Fagen betitelden als ‘een soort blues‘. Een erezaak voor de musici, die er tientallen takes voor nodig hadden. De laatste pogingen om het arrangement goed te krijgen, nadat Fagen en Becker de studio al teleurgesteld hadden verlaten, werd goedgekeurd. Maar zelfs daarin werd uiteindelijk nog veel geknipt en geplakt. Het eindresultaat is magistraal. Jeff Porcaro begeleidt hier als een big band drummer: schitterend georkestreerd, subtiel en dynamisch.

10. The girl is mine – Michael Jackson

De eerste single van Thriller die op het album vooruitliep en helemaal werd afgekraakt. De softe sfeer staat in groot contrast met Beat it. Persoonlijk vind ik dit ultieme West Coast sfeertje erg leuk en door Porcaro ook weer briljant gespeeld. Spelen met deze subtiele lichtheid wordt wel eens onderschat.

11. Ruby Ruby Baby – Donald Fagen

Porcaro is goed vertegenwoordigd op de plaat die ik uit zou kiezen als nummer één op mijn ‘desert island’ lijstje. The Nightfly kan schaamteloos en eindeloos op de repeat. Wat ik dan ook doe. Laatst, pas na een maand of zeven begon mijn vriendin wat te sputteren dat ik ‘steeds maar dezelfde muziek draai’. U leest het goed, ook met vrouwen maak ik de goede keuze. Zij gaat natuurlijk ook mee naar dat eiland. Met mijn kinderen en hond. En dan gaan we de hele dag dansen op Ruby Ruby Baby. Dichterbij het paradijs kom je niet.

https://www.youtube.com/watch?v=yIHmHo9et_w

Nog meer Jeff Porcaro online

We kunnen nog heel lang en vaak genieten van Porcaro. He is all over the Internet. Een greep:
— Porcaro discografie > toto99.com
— YouTube kanaal met zeldzame Porcaro video’s > RareJeffPorcaro
— Frans eerbetoon aan Porcaro, mooi gedaan > jeffporcaro.fr

“Our love doesn’t end here; it lives forever, on the wings of time.”

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, webdesigner en tekstschrijver. Gezinskampioen tafeltennis. En alstie tijd over heeft ook fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin.

9 reacties op “Mijn favoriete tracks van drummer Jeff Porcaro”

 1. toffe blog. Ik ben dol op al deze muziek. Doet me herinneren aan mijn jeugd.
  En mag ik er op wijzen dat de opvolger van Pocaro bij Toto: Simon Philips ook een geweldige drummer is.

  Beantwoorden
 2. Ik had in 1991 een jaar les van zijn vader, Joe Porcaro. Het blijft voor mij een raadsel waarom hij nooit helemaal enthousiast kon raken over zijn zoon als drummer. Het leek in zijn ogen nog niet goed genoeg. Wellicht waren alle studenten gefocused op Jeff en niet op het vele sessiewerk van zijn vader een aantal jaar daarvoor?

  Beantwoorden
 3. Leuke post weer Tom! En inderdaad, wat is dit toch een held. Zijn groove en feel blijven ongeëvenaard. De sound brengt me weer terug naar mijn zolderkamer waar ik als drummer uren achtereen met de koptelefoon op zijn tracks zat uit te pluizen. Lijstjes maken blijft ondoenlijk maar deze kunnen wat mij betreft, om verschillende redenen, niet ontbreken 🙂
  Toto – Georgy Porgy (https://www.youtube.com/watch?v=H9cELtu8vtI)
  Toto – Mushanga (de beste track van The Seventh One!) – https://www.youtube.com/watch?v=L8zXHjqQL4g
  Al Jarreau – Roof Garden (https://www.youtube.com/watch?v=4NaRV70EsDI)

  Beantwoorden
 4. Jeff porcaro liep david paich en david hungate niet tegen het lijf bij bozz scaggs, ze zaten bij elkaar op school. (Zie het boek van Steve Lukather)

  Beantwoorden

Plaats een reactie