My Sharona!

Doug Fieger had in 1978 al wat bandjes versleten, toen hij zich als 25-jarige zanger in Los Angeles vestigde. Samen met gitarist Berton Averre richtte hij de rockband The Knack op.

Fieger ontmoette de 17-jarige Sharona Alperin en werd op slag verliefd. De liefde werd helaas niet beantwoord; Sharona was al bezet. In de twee maanden daarop, in een periode van blinde verliefdheid, schreef Fieger een aantal nummers. Averre had nog een riff op de plank liggen, geïnspireerd op Elvis Costello en andere new-wave rock van eind jaren ’70. In nog geen kwartier schreven Fieger en Averre samen My Sharona.

‘I was looking for that jungle beat, slam-your-head-against-the-wall kind of intensity.’

‘De meeste meisjesnamen waren al zo vaak gebruikt, maar Sharona niet’, herinnert Averre zich, ‘en die naam klonk ook nog eens lekker.’ De dame in kwestie weigerde aanvankelijk om in het liedje genoemd te worden, maar stemde later schoorvoetend in. Uiteindelijk werd ze zelfs één van hun grootste fans.

Als schaarsgeklede jonge new-wave godin schopte Sharona Alperin het nog tot model voor de single-hoes, waarop ze Get the Knack vasthoudt, het album waarop My Sharona kort daarna zou worden uitgebracht. Het maken van dat album nam slechts elf dagen in beslag en kostte maar 17 duizend dollar.

My Sharona werd een wereldwijde hit, die in 1979 zes weken op nummer één zou staan in de Billboard Hot 100 en waar zeker een miljoen exemplaren van zijn verkocht.

De heren weigerden interviews te geven, wat kwaad bloed zette bij de muziekpers. Na My Sharona zou de band dat succes nooit meer evenaren. The Knack kan daarom worden gezien als een ‘one hit fly’. Doug Fieger overleed in 2010 op 57-jarige leeftijd.

Beat it

In een documentaire over Michael Jackson’s album Thriller vertelde Quincy Jones dat My Sharona de inspiratie vormde voor Beat it, genadeloos gedrumd door Jeff Porcaro . Een groot compliment voor een tijdloos en catchy rocknummer.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie