My Sharona!

Doug Fieger had al wat bandjes versleten, toen hij zich als 25-jarige zanger in 1978 in Los Angeles vestigde en de rockband The Knack oprichtte. Zijn maatje, gitarist Berton Averre had nog een riff op de plank liggen, geïnspireerd door Elvis Costello en andere new-wave rock van eind jaren ’70. De riff was leuk, maar bleef op de plank liggen. Tot hij de 17-jarige Sharona Alperin ontmoette en op slag verliefd werd. De liefde werd helaas niet beantwoord; Sharona was al bezet. In de twee maanden daarop, een periode van blinde verliefdheid, schreef Doug een aantal nummers. Hoog tijd ook om die ene riff van de plank te halen. In nog geen kwartier schreven hij en Berton samen My Sharona.

“I was looking for that jungle beat, slam-your-head-against-the-wall kind of intensity.”

“De meeste meisjesnamen waren al zo vaak gebruikt,”, weet Berton nog, “maar Sharona niet. En die naam klonk ook nog eens lekker.” Sharona zelf weigerde aanvankelijk om in het liedje genoemd te worden, maar stemde later toch schoorvoetend in. Uiteindelijk werd ze zelfs één van hun grootste fans. Als schaarsgeklede jonge new-wave godin haalde ze zelfs de singlehoes, waarop ze ‘Get the Knack’ vasthoudt, het album waarop ‘My Sharona’ staat. Het album nam in totaal maar elf dagen in beslag om te maken en kostte slechts 17.000 dollar.

‘My Sharona’ was een wereldwijde hit in 1979, die zes weken op nummer één zou staan in de Billboard Hot 100 en waar zeker een miljoen exemplaren van zijn verkocht. The Knack kan worden gezien als een ‘one hit fly’; na ‘My Sharona’ zou de band het succes nooit meer evenaren. Het hielp ook niet dat de heren geen interviews wilden geven. Dat zette kwaad bloed bij de muziekpers en het was gedaan met de goede wil. Doug Fieger overleed in 2010 op 57-jarige leeftijd.

In een documentaire over Michael Jackson’s album ‘Thriller’ vertelde Quincy Jones dat ‘My Sharona’ de inspiratie vormde voor ‘Beat it’. Een groot compliment voor een tijdloos en catchy rocknummer.

Geschreven voor Daddy’s Collection, met dank aan Hans Mantel

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie