Als Zoot Sims het op zijn heupen krijgt

Zoot Sims-liefhebbers opgelet: op YouTube staat een geweldige live-opname uit 1970 van Zoot en zijn kwartet.

Het was in Los Angeles dat Sims het op zijn heupen had, met een heerlijk kwartet. Keihard swingen! Zoot in topvorm.

Zoot Sims

Voor wie hem niet kent: saxofonist Zoot Sims (1925–1985) is een grootheid. Hij werd eind jaren ’40 bekend als lid van de tweede Woody Herman big band, ‘the second herd’. Behalve de in Californië opgegroeide Sims bestond de saxofoonsectie uit Herbie Steward (tenor), Stan Getz (tenor) en Serge Chaloff (bariton), ofwel de ‘Four Brothers’, genoemd naar hun fameuze uitvoering van het nummer Four Brothers uit 1947.

De vier pionierende saxofonisten etaleerden een lichte, virtuoze en melodische stijl die duidelijk was geïnspireerd op Lester Young. Deze iconen van de ‘cool jazz’ (of ‘West Coast’) vormden zo een gepolijst tegengeluid ten opzichte van hun hardboppende generatiegenoten uit New York.

Swinger

Sims was een ouderwetse melodicus en ritmisch sterk: een harde swinger. Hij had een mooie carrière als solist en speelde met allerlei bands en artiesten van naam, zoals Count Basie, Benny Goodman, Artie Shaw, Stan Kenton en Buddy Rich.

Hij bleef altijd een echte ensemble-speler, die graag een contrapunt-achtig front vormde met andere saxofonisten, zoals Gerry Mulligan, Phil Woods, Eddie ‘Lockjaw’ Davis en natuurlijk Al Cohn. In de jaren ’70 maakte Sims een flink aantal platen voor het Pablo-label.

Gedurende zijn leven en carrière – waarbij hij ook soms alt of sopraan speelde, maar vooral tenor – stond hij enigszins in de schaduw van Stan Getz. Ook al hebben ze veel overeenkomsten, Sims speelt wezenlijk anders.

Zoot Sims leende ook zijn beroemde voornaam uit – die hij als 15-jarige toevallig verkreeg en die verder niets betekent – aan de saxofonist van The Muppet Show. De hoogst denkbare eer, nietwaar?

Nu naar de video.

Los Angeles, 1970

Donte’s was een populaire jazzclub in Los Angeles, gelegen in North Hollywood. De legendarische journalist Leonard Feather interviewde Donte-eigenaar Carey Leverette voor de Los Angeles Times. Leverette geeft in 1988 – vlak voordat de club zou sluiten – daarin een mooi inkijkje in de tijdgeest en de jazzcultuur aan de West Coast.

De bezetting: Zoot Sims (tenorsax), Roger Kellaway (piano), Chuck Berghofer (bas), Larry Bunker (drums).

Het repertoire:

  1. Zoot’s Piece
  2. My Old Flame
  3. On the Trail
  4. Motoring Along
tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, tekstschrijver, webdesigner en fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin. Nerd/helpdesk/detective. Gek op jazz, koffie en camera's. Ruikt aan boeken.

1 gedachte over “Als Zoot Sims het op zijn heupen krijgt”

Plaats een reactie