Als Zoot Sims het op zijn heupen krijgt

Op YouTube staat een geweldige live-opname uit 1970 van Zoot Sims en zijn kwartet in Los Angeles.

Saxofonist Zoot Sims (1925–1985) is een grootheid. Hij werd eind jaren ’40 bekend als lid van de tweede Woody Herman big band, ’the second herd’. Behalve de in Californië opgegroeide Sims bestond de saxofoonsectie uit Herbie Steward (tenor), Stan Getz (tenor) en Serge Chaloff (bariton), ofwel de ‘Four Brothers’, genoemd naar hun fameuze uitvoering van het nummer Four Brothers uit 1947.

De vier pionierende saxofonisten etaleerden een lichte, virtuoze en melodische stijl die duidelijk was geïnspireerd op Lester Young. Deze iconen van de ‘cool jazz’ (of ‘West Coast’) vormden zo een gepolijst tegengeluid ten opzichte van hun hardboppende generatiegenoten uit New York.

Swinger

Sims was een ouderwetse melodicus en ritmisch sterk: een harde swinger. Hij had een mooie carrière als solist en speelde met allerlei bands en artiesten van naam, zoals Count Basie, Benny Goodman, Artie Shaw, Stan Kenton en Buddy Rich.

Hij bleef altijd een echte ensemble-speler, die graag een contrapunt-achtig front vormde met andere saxofonisten, zoals Gerry Mulligan, Phil Woods, Eddie ‘Lockjaw’ Davis en natuurlijk Al Cohn. In de jaren ’70 maakte Sims een flink aantal platen voor het Pablo-label.

Gedurende zijn leven en carrière – waarbij hij ook soms alt of sopraan speelde, maar vooral tenor – stond hij enigszins in de schaduw van Stan Getz. Ook al hebben ze veel overeenkomsten, Sims speelt wezenlijk anders.

Zoot Sims leende ook zijn beroemde voornaam uit – die hij als 15-jarige toevallig verkreeg en die verder niets betekent – aan de saxofonist van The Muppet Show. De hoogst denkbare eer, nietwaar?

Kwartet in Los Angeles

Donte’s was een populaire jazzclub in North Hollywood. Eigenaar Carey Leverette werd in 1988 – vlak voordat de club zou sluiten – geïnterviewd in de Los Angeles Times door de legendarische journalist Leonard Feather. Leverette geeft daarin een mooi inkijkje in de tijdgeest en de jazzcultuur aan de West Coast.

Daar in Los Angeles had Sims het in 1970 op zijn heupen, met een heerlijk kwartet. Keihard swingen! Zoot in topvorm.

De bezetting: Zoot Sims (tenorsax), Roger Kellaway (piano), Chuck Berghofer (bas), Larry Bunker (drums).

Het repertoire:

  1. Zoot’s Piece
  2. My Old Flame
  3. On the Trail
  4. Motoring Along

Enjoy!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Als Zoot Sims het op zijn heupen krijgt”

Plaats een reactie