CSNY 1974: de magie van Crosby Stills Nash & Young

In 1974 kondigden Crosby Stills Nash & Young aan om een tournee te doen van stadionconcerten. Dat riep veel vragen op.

Vietnam was volop aan de gang. Met de val van Nixon nog vers in het geheugen, had niemand vertrouwen meer in de politiek. Het was een cynische, apathische tijd. In de muziek leek alleen nog plaats voor punk en glitter-rock. Bovendien hadden de heren al vier jaar niet opgetreden. Zouden ze het heilige vuur van het album Deja Vu nog wel hebben? Of deden de vier folk-rock hippies de tournee alleen voor het geld?

Maar het pakte goed uit.

‘If you can make a lot of people feel real good, you did something right.’ — Graham Nash

Veertig jaar later zijn de hoogtepunten uitgebracht onder de naam CSNY 1974, een prachtige verzamelbox van deze tournee, met zo’n veertig nummers, onuitgebracht werk, foto’s en video’s.

Maar liefst vijf jaar trokken Graham Nash en geluidsman Joel Bernstein ervoor uit om CSNY 1974 af te maken. Hun monnikenwerk werd beloond, want de geluidskwaliteit is verbluffend goed.

Crosby, Stills, Nash & Young zijn hier op hun best. De magie is prachtig vastgelegd. Ondanks alle spanningen in de groep, klinken de vocal harmonies en het samenspel met de ritmesectie ijzersterk, als één. De uitvoeringen van Teach Your Children Well (mijn favoriet), Only Love Can Break Your Heart en Johnny’s Garden zijn zeldzaam hecht en helder. Ook de solostukken zijn fantastisch, zoals Neil Young’s On The Beach. en Stills op Word Game.

De must-have voor CSNY fans is verkrijgbaar in allerlei fysieke en digitale soorten en maten: op CD’s en DVD’s, met een begeleidend, bijna 200 pagina’s dik fotoboek. Er is ook een Deluxe Limited Edition Boxed Set ($500) waarvan er maar duizend zijn gemaakt.

Hoogstaand, historisch materiaal dat de tand des tijds uitstekend heeft doorstaan, niet alleen muzikaal maar ook audiotechnisch. Eindelijk vereeuwigd!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie