CSNY 1974: de magie van Crosby, Stills, Nash & Young

Toen Crosby, Stills, Nash & Young in 1974 aankondigden om weer op tournee te gaan, voor het eerst in vier jaar, hadden ze geen slechter moment kunnen kiezen. Het was het een cynische, apathische tijd. Vietnam was volop aan de gang. Met de val van Nixon nog vers in het geheugen, had niemand vertrouwen in de politiek. In de muziek leek alleen nog plaats voor punk en glitter-rock. Dat het ging om stadionconcerten werd ontvangen met gemengde gevoelens. Deden de vier folk-rock hippies het alleen voor het geld? En zouden ze het heilige vuur van het album Deja Vu nog wel hebben?

De tournee werd een succes. De heren hielden er per persoon uiteindelijk een half miljoen aan over. Tijdens de tour lagen ze elkaar continu in de haren. Maar muzikaal werd de tournee historisch goed. Godzijdank zijn de concerten opgenomen. Veertig jaar later werden de muzikale hoogtepunten uitgebracht onder de naam CSNY 1974, een prachtige verzamelbox van deze tournee, met zo’n veertig nummers, onuitgebracht werk, foto’s en video’s. De must-have voor CSNY fans is verkrijgbaar in allerlei fysieke en digitale soorten en maten: op CD’s en DVD’s, met een begeleidend, bijna 200 pagina’s dik fotoboek. Er is ook een Deluxe Limited Edition Boxed Set ($500) waarvan er maar duizend zijn gemaakt.

If you can make a lot of people feel real good, you did something right.” — Graham Nash

De BOX

Maar liefst vijf jaar trokken Graham Nash en geluidsman Joel Bernstein er samen voor uit, om CSNY 1974 af te maken. Ze besteedden hun aandacht aan de kleinste technische details. Dat monnikenwerk werd beloond, want de geluidskwaliteit is verbluffend goed.

Crosby, Stills, Nash & Young zijn hier op hun best. De magie is prachtig vastgelegd. Ondanks alle spanningen in de groep, klinken de vocal harmonies en het samenspel met de ritmesectie ijzersterk, als één. De uitvoeringen van Teach Your Children Well (mijn favoriet), Only Love Can Break Your Heart en Johnny’s Garden zijn zeldzaam hecht en helder. Ook de solostukken zijn fantastisch, zoals Neil Young’s On The Beach. en Stills op Word Game.

Hoogstaand, historisch materiaal dat de tand des tijds uitstekend heeft doorstaan, niet alleen muzikaal maar ook audio-technisch. Eindelijk vereeuwigd!

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie