Over foto’s van Getty Images op je website, auteursrecht en advocaten

Gebruik je foto's van Google dan loop je risico. Ik kreeg de advocaten van Getty Images op mijn dak. Waarom eigen of rechtenvrije foto's beter zijn.

Wat doe jij als je foto’s zoekt voor je website?

Gokje? Zoeken op Google.

Dat deed ik ook, jarenlang, voor mijn website en voor websites van anderen.

Ja, waar ánders, als je toevallig géén zelfgemaakte portretfoto’s hebt liggen van David Bowie, Maurice Ravel of Duke Ellington in de onderste bureaulade van je donkere kamer. Want dat zijn toevallig de onderwerpen waar ik over blog.

Als iedereen plaatjes van Google gebruikt, dacht ik, dan is er niks aan de hand.

Toen werd ik op mijn vingers getikt

Een klant van mij, voor wie ik in 2014 een website bouwde, kreeg een brief van een Nederlandse advocaat, die claimde te schrijven namens Getty Images.

‘Met het plaatsen van één van Getty’s foto’s pleeg je inbreuk op het auteursrecht’, zei de advocaaat. Hij eiste een schadevergoeding van 1200 euro.

Dat ik de foto had gebruikt, daar had de advocaat gelijk in. Ik huurde zelf een advocatenbureau om een schikking voor te stellen. Daar ging de advocaat van Getty mee akkoord: ik hoefde niet de volle mep te betalen.

Bewijs?

Het was heel onbevredigend. Geen waarschuwing, en vooral: geen bewijs.

Want hoe konden wij nu 100% zeker weten dat hij daadwerkelijk sprak namens Getty?

De advocaat zelf vond dat hij dat niet hoefde te bewijzen: ‘Het exclusieve exploitatierecht van de fotograaf moet blijken uit hun website en dat ze daarmee volstaan in hun bewijsvoering’, kreeg ik te horen.

Ja, zo kan ik het ook, dacht ik. Met de kosten van onze eigen advocaat erbij opgeteld, liepen de totale kosten zó hoog op, dat we besloten om af te zien van een verdere procedure.

Dus: geld overgemaakt, uithuilen, al mijn websites aangepast, al mijn klanten ingelicht.

Zuur en duur

Het erge is: ik was hiervoor al gewaarschuwd.

Als trouwe lezer van de blogs van Charlotte’s Law had ik er al eens over gelezen.

En als ondernemende muzikant had ik beter moeten weten – over auteursrecht nota bene! Wanneer iemand mijn muziek, foto’s of teksten zomaar kopieert of plagiaat pleegt, zou ik zelf toch ook in de hoogste boom klimmen?

De oplossing

Vanaf dat moment wist ik: altijd zelf voor je eigen foto’s zorgen.

Heb je toch rechtenvrije foto’s nodig? Kijk dan bijvoorbeeld bij Unsplash voor royalty-free (rechtenvrije) stockfoto’s.

Je bent gewaarschuwd.

Reacties op “Over foto’s van Getty Images op je website, auteursrecht en advocaten”

  1. Dat is idd balen, ik werk bijna alleen met eigen gemaakte foto’s, bij uitzondering bij artiesten maar dan neem ik alleen de cover-art, op Flickr staat ook genoeg foto materiaal die je kan gebruiken, en als je op Google zoekt kan je in geavanceerde instelling zoeken op rechtenvrije foto’s zoeken, al is dat natuurlijk geen garantie bij Google. En toch ook overkomen voor het eerst, 1/2 geleden. 350 euro van een of andere Nederlandse persgroep, en ik mocht ook de foto blijven gebruiken, wel zo netjes 😉

    Beantwoorden

Reageren? Graag!