Pianist Jef Neve: Renaissance Man

Gisterenavond was ik bij het concert van het Jef Neve Trio in de Koorzaal van het Concertgebouw, op uitnodiging van de Robeco Zomerconcerten.

Jef Neve

Wie van jazz houdt, heeft zijn naam ongetwijfeld voorbij zien komen. Jef Neve is een heel groot talent. Voor velen is hij een nieuwe superster. De verleiding was groot om me uitgebreid te storten in zijn muziek en alle informatie die er over hem te vinden is. Ik besloot dat niet te doen en het concert – voor zover dat kan – zo blanco mogelijk op me af te laten komen. Nu, dat ik heb ik geweten.

Spirit

Van de eerste tot de laatste noot hangt er een welhaast spirituele elektriciteit in de lucht, die zowel open is als haarscherp. Er zijn wel muzikale afspraken gemaakt, maar de drie muzikanten lijken volkomen vrij te zijn. Op elk moment kan het alle kanten op gaan. En met deze rijke, virtuoze musici die bovendien extreem goed op elkaar zijn ingespeeld, betekent dat nogal wat.

Energie

Jef Neve is een Renaissance Man. Wie mij had verteld dat hij een klassiek pianist is, die de jazz wil onderzoeken, had ik geloofd. Een popmuzikant die aan het improviseren is geslagen: had zomaar gekund. Ook een mogelijke achtergrond als freejazzer die met meer structuur wil gaan werken, had mij niet verbaasd. Het is tekenend voor de lenigheid en openheid waarmee Jef Neve aan de vleugel zit. Zijn ogen zelden gericht op het klavier, maar naar buiten, naar de musici, naar het publiek. Hij spéélt met energie. Dan weer dominant, met donderende statements en krachtige ritmische figuren. Dan weer licht en lyrisch. Nieuwsgierig naar de wonderen die elk moment op het podium gebeuren. En hij krijgt dat voor elkaar, zonder één moment te verslappen in intensiteit.

Kameraden

Neve heeft zijn perfecte kameraden gevonden. Slagwerker Teun Verbruggen kleurt, duwt, luistert, swingt, voedt, draagt, faciliteert, leidt en volgt. En dat doet hij in volledige gelijkwaardigheid met de andere twee. Een drummer die het klankspectrum zo gevarieerd, verrassend en rijk gebruikt, is zeldzaam. Zijn time-stretches zijn virtuoos.

Het spel van Ruben Samama is ronduit spectaculair. Zijn muzikaliteit is ontwapenend en natuurlijk. Loepzuivere fills en rushes wisselt hij af met diepe ankers die aarde geven aan het beweeglijke trio. Zijn superieure techniek stelt hem in staat elk idee met lichtheid en autoriteit uit te voeren. Samama heeft zijn klankpalet bovendien uitgebreid met samples en effecten, waarmee hij het concert wonderbaarlijke, onverwachte wendingen geeft.

Reis

Jef Neve en zijn kameraden nemen het publiek mee op een muzikaal spirituele reis, vol verhalen, ontdekkingen, dromen en ontlading. De kracht van de performance zit in de openhartige, volledige aanwezigheid van de muzikanten. Een zeer indrukwekkend concert. Ik ben benieuwd hoe hij zich verder ontwikkelt. Het Jef Neve Trio kwam, zag, overwon en reist weer verder.

Website: jefneve.com

tom beek (c) hans reitzema

Saxophonist by night. WordPress expert by day. Editor-in-chief Jazz Bulletin. Twitter. Instagram.

2 reacties op “Pianist Jef Neve: Renaissance Man”

  1. Helemaal eens! Wat was dit een gaaf concert. Een betere afsluiter van de week had ik mij niet kunnen wensen. Jef Neve, Ruben Samama (terechte winnaar Deloitte Jazz Award 2010) en Teun Verbruggen namen het publiek jong en vooral oud, mee op expeditie langs steden vol met muziek en ritme. Een prachtig, soms bijna chaotische schouw/hoorspel tussen muzikanten van wereldklasse. Jazz naar mijn hart en een echte aanrader! Thanks

    Beantwoorden

Plaats een reactie