Pete Christlieb in 55 woorden

De Amerikaanse saxofonist Pete Christlieb speelde enkele dagen geleden in Nederland. Hij trad op in de Oosterpoort (Groningen) met Rein de Graaff, Ferdinand Povel en Martijn van Iterson.

Binnen. Kloppen. Grommen. Starten. Stijgen. Vliegen. Zweven. Mikken. Glippen. Gieren. Persen. Passen. Meten. Kleuren. Strepen. Krassen. Gummen. Grijpen. Kauwen. Bijten. Stouwen. Dollen. Scheren. Knippen. Wassen. Blaffen. Wippen. Rammen. Roken. Hangen. Hoesten. Bouwen. Breken. Keten. Dansen. Stoeien. Loensen. Flirten. Pakken. Knijpen. Duwen. Trekken. Zagen. Fietsen. Jassen. Raggen. Zingen. Zuchten. Blazen. Op. Zouten.

Pete Christlieb
Pete Christlieb in de Oosterpoort, Groningen, 2011

Pete Christlieb in de Oosterpoort, Groningen, 2011

Wie is Pete Christlieb?

Christlieb is beroemd om zijn sessiewerk bij onder andere Quincy Jones, Bill Holman en in de band van The Tonight Show. Wereldberoemd werd hij in 1977 met zijn onoverwinnelijke saxsolo bij Steely Dan in Deacon Blues op de lp Aja en op de single FM.

Een beul van een tenorsaxofonist, die zowel in traditionele jazz als in modernere stijlen zijn mannetje staat. Een ‘free spirit’ zoals Donald Fagen en Walter Becker hem typeerden.

‘You know you’ve done something when you hear yourself in every airport bathroom’ – Pete Christlieb over zijn saxsolo op Deacon Blues van Steely Dan)

Warne Marsh

In 1978 maakte hij de lp Apogee, die geproduceerd werd door Fagen en Becker, waarop Christlieb zijn grote held Warne Marsh heeft uitgenodigd. Ze spelen jazz standards, vrijelijk en onbevreesd.

De invloed van Marsh is interessant. De Tristano-esque, melodische acrobatiek is zeker terug te horen in het spel van Christlieb, maar zijn spel staat bol met alle feestelijke elementen uit de swing- en blues-tradities en die van de oude tenoren. Een absolute koning!

Dragraces

Grappig is dat Christlieb ook auto’s maakt, waarmee hij meedoet aan professionele dragraces (wedstrijden). In de categorie Blown Alcohol Dragster werd hij zelfs twee keer kampioen van de VS.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek. Saxofonist. Schrijver. Consultant. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie