Roger Glover en de zingende kikker

In 1973 vertrok Roger Glover uit de band Deep Purple. ‘Ze hebben me eruit gezet’, zei hij. Gelukkig voor hem zat hij geen dag zonder werk: hij produceerde een paar albums van de groep Nazareth en werd daarna gevraagd om muziek te maken bij de tekenfilm The Butterfly Ball.

Een rock opera, dacht Glover en hij belde een paar muziekvrienden. Samen met Eddie Hardin, toetsenist van The Spencer Davis Group schreef hij Love is all.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek The Butterfly Ball and the Grasshopper’s Feast van schrijver William Plomer en illustrator Alan Aldridge. Zij hadden het weer van William Roscoe, die het dierenfeest in 1802 voor het eerst beschreef in een gedicht.

Dio

De stem die je hoort op Love is All is niet van Roger Glover, zoals overal vermeld staat, maar die van Ronnie James Dio. Hij was de leadzanger van Black Sabbath, één van de stevigste hardrockgroepen uit die periode.

Dio had een enorm stembereik — hij kon heel hoog én hard zingen — maar ook een uitzonderlijk uithoudingsvermogen. Als kind had hij ooit trompetles gehad en daardoor een goede ademtechniek aangeleerd. Dio kreeg pas veel later credits voor dit — mogen we wel zeggen — magistraal gezongen nummer. Hij overleed in 2010.

Love is All is sterk gïnspireerd op All You Need Is Love van The Beatles, dat enkele jaren daarvoor (in 1967) was uitgebracht.

All you need is love and understanding
Ring the bell and let the people know
We’re so happy and we’re celebrating
Come on and let your feelings show

Zingende kikker

De animatiefilm is een beroemd: een zingende kikker die alle dieren uitnodigt voor een feestelijk bal. In thuisland Engeland deed het nummer niet veel stof opwaaien, maar in de Nederlandse top 40 stond het nummer drie weken lang op nummer-één.

De tekenfilm kan worden beschouwd als een voorloper van de videoclip, uniek in die tijd. Men vermoedt dat het vooral daarom populair was onder jonge kijkers. Ik was toen vijf en ik kan het me in elk geval nog levendig herinneren!

Live!

Leuk detail is dat het album in oktober 1975 live is uitgevoerd in de beroemde Royal Albert Hall in Londen, met alle rocksterren in een glansrol en de beroemde acteur Vincent Price als verteller (die we kennen van Thriller). Dat concert is gefilmd en op dvd uitgebracht. Het staat ook op YouTube (zie onder). Love is all begint ongeveer bij 1:03:45. Helaas zonder Ronnie James Dio, maar die nam in 1999 zelf revanche als gast bij Deep Purple, met een glorieuze live-uitvoering van Love is All.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, webdesigner en tekstschrijver. Gezinskampioen tafeltennis. En alstie tijd over heeft ook fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin.

Plaats een reactie