Roger Glover en de zingende kikker

Wie kent nog Love is all? Hoe kwamen het liedje en de tekenfilm van ‘de zingende kikker’ tot stand?

Nadat rock-bassist Roger Glover (1945) in 1973 opstapte bij Deep Purple omdat hij niet meer door één deur kon met gitarist Ritchie Blackmore, werd hij gevraagd om de muziek te maken bij de tekenfilm The Butterfly Ball.

Samen met een aantal vrienden, waaronder zijn Deep Purple-maatje Jon Lord, werkte Roger Glover meer dan een jaar aan de soundtrack. De bedoeling was om een rock opera maken maar de samenwerking met Lord liep spaak. Glover besloot het project zelf af te maken met andere muzikanten, waar onder Eddie Hardin, toetsenist van The Spencer Davis Group, die meeschreef aan Love is all.

All you need is love and understanding
Ring the bell and let the people know
We’re so happy and we’re celebrating
Come on and let your feelings show

Het album The Butterfly Ball and the Grasshopper’s Feast (1975) en de film zijn gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver William Plomer en illustrator Alan Aldridge, dat weer gebaseerd is op een gedicht uit 1802 van de Britse dichter William Roscoe (1753-1831).

Dio

De stem die je hoort op Love is All is niet van Roger Glover, zoals overal vermeld staat, maar die van Ronnie James Dio van Black Sabbath, één van de stevigste hardrockgroepen uit die periode. Dio had een enorm stembereik — hij kon heel hoog én hard zingen — maar ook een uitzonderlijk uithoudingsvermogen. Als kind had hij ooit trompetles gehad en daardoor een goede ademtechniek aangeleerd. Dio kreeg pas veel later credits voor dit — mogen we wel zeggen — magistraal gezongen nummer. Hij overleed in 2010.

De cabaret-achtige sfeer doet ook denken aan All You Need Is Love van The Beatles, dat enkele jaren daarvoor (in 1967) was uitgebracht.

Zingende kikker

De animatiefilm lijkt wel een sprookje. Een zingende kikker die alle dieren uitnodigt voor het bal. Wat een feest. In het thuisland Engeland deed het nummer niet veel stof opwaaien, maar in de Nederlandse top 40 stond het nummer drie weken lang op nummer-één.

De tekenfilm kan worden beschouwd als een voorloper van de videoclip, uniek in die tijd. Men vermoedt dat het vooral daarom populair was onder jonge kijkers. Ik was toen vijf en ik kan het me in elk geval nog levendig herinneren!

Live!

Leuk detail is dat het album in oktober 1975 live is uitgevoerd in de beroemde Royal Albert Hall in Londen, met alle rocksterren in een glansrol en de beroemde acteur Vincent Price als verteller (die we kennen van Thriller). Dat concert is gefilmd en op dvd uitgebracht. Het staat ook op YouTube (zie onder). Love is all begint ongeveer bij 1:03:45. Helaas zonder Ronnie James Dio, maar die nam in 1999 zelf revanche als gast bij Deep Purple, met een glorieuze live-uitvoering van Love is All.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie