Stoomcursus jazz van Cannonball Adderley

Op de Wonderland serie van het platenlabel Riverside raakten kinderen eind jaren vijftig op een leuke manier bekend met allerlei onderwerpen. Uit deze serie komt A Child’s Introduction to Jazz (1961): een drie kwartier durende mini-cursus, verteld door de grote Cannonball Adderley.

Adderley werkte zelf jarenlang in het onderwijs en vertelt hierop – allesbehalve schools – over het ontstaan van jazz, de vormen en de instrumenten. Hoe de oer-Amerikaanse kunstvorm in New Orleans begint en zich daarna als een olievlek over het land verspreidt – en over de wereld.

‘This is about jazz, not in a ‘music lesson way’, but about what jazz sounds like and why. It’s about the way people feel about things.’ — Cannonball Adderley

Allerlei stijlen komen aan de orde, zoals work songs, blues, ragtime, swing, bebop en blues. Er komt voor een paar centen aan artiesten voorbij: Louis Armstrong, Fats Waller, Jelly Roll Morton, Duke Ellington, Coleman Hawkins, Sidney Bechet en Thelonious Monk.

Cannonball Adderley is een legende. Hij werd in het begin van zijn carrière gevraagd door Miles Davis. Met zijn royale, swingende en moderne saxofoonstijl verwierf hij wereldfaam, dat onder andere te horen is op het legendarische album Kind of Blue. Cannonball was daarna jarenlang bandleider, samen met zijn broer Nat Adderley.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, webdesigner en tekstschrijver. Gezinskampioen tafeltennis. En alstie tijd over heeft ook fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin.

0 reacties op “Stoomcursus jazz van Cannonball Adderley”

Plaats een reactie