Stoomcursus jazz van Cannonball Adderley

In A Child’s Introduction to Jazz worden kinderen wegwijs gemaakt in de jazz, aan de hand van niemand minder dan Cannonball Adderley.

Integraal te bekijken op YouTube (zie onder). Ga er maar even voor zitten. Het duurt drie kwartier.

Oorspronkelijk uitgebracht in 1961 op een lp van het Riverside label, als onderdeel van de Wonderland serie, om kinderen op een leuke manier bekend te maken met allerlei onderwerpen.

Wie beter dan Cannonball zelf — die jarenlang in het onderwijs werkte — vertelt zo leuk en losjes over het ontstaan van jazz, de vormen en de instrumenten.

De oer-Amerikaanse kunstvorm, die in New Orleans begint en vandaar zich als een olievlek over het land verspreidt — en daarna over de wereld.

Toch is het niet schools. Zelf vertelt hij erover:

‘This is about jazz, not in a ‘music lesson way’, but about what jazz sounds like and why. It’s about the way people feel about things.’ — Cannonball Adderley

Er komt voor een paar centen voorbij: Louis Armstrong, Fats Waller, Jelly Roll Morton, Duke Ellington, Coleman Hawkins, Sidney Bechet en Thelonious Monk.

Allerlei stijlen komen aan de orde, zoals work songs, blues, ragtime, swing, bebop en blues.

Aan het begin van zijn carrière werd Cannonball Adderley gevraagd door Miles Davis. In diens gezelschap verwierf hij wereldfaam door zijn spel op het legendarische album Kind of Blue. Uiteindelijk zou Cannonball jarenlang optreden als bandleider, samen met zijn broer Nat Adderley.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Stoomcursus jazz van Cannonball Adderley”

Plaats een reactie