Stoomcursus jazz van Cannonball Adderley

Ga er maar even voor zitten. Drie kwartier duurt-ie: de geweldige A Child’s Introduction to Jazz, verteld door niemand minder dan Cannonball Adderley. Je kunt ‘m integraal bekijken op YouTube (zie onder).

Oorspronkelijk uitgebracht in 1961 op een lp van het Riverside label, die weer onderdeel was van de Wonderland serie, om kinderen op een leuke manier bekend te maken met allerlei onderwerpen.

‘This is about jazz, not in a ‘music lesson way’, but about what jazz sounds like and why. It’s about the way people feel about things.’ — Cannonball Adderley

Cannonball

Aan het begin van zijn carrière werd Cannonball Adderley gevraagd door Miles Davis. In diens gezelschap verwierf hij wereldfaam door zijn spel op het legendarische album Kind of Blue. Uiteindelijk zou Cannonball jarenlang optreden als bandleider, samen met zijn broer Nat Adderley. Dat hij een neus had voor talent, bewijst Joe Zawinul.

Jazz

Wie beter dan Cannonball zelf — die jarenlang in het onderwijs werkte — vertelt zo leuk en losjes over het ontstaan van jazz, de vormen en de instrumenten. De oer-Amerikaanse kunstvorm, die in New Orleans begint en vandaar zich als een olievlek over het land verspreidt — en daarna over de wereld.

Wie komen er allemaal voorbij? Louis Armstrong, Fats Waller, Jelly Roll Morton, Duke Ellington, Coleman Hawkins, Sidney Bechet en Thelonious Monk. Allerlei stijlen komen aan de orde, zoals work songs, blues, ragtime, swing, bebop en blues.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, fotograaf, consultant en WordPress specialist. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Gedachten over “Stoomcursus jazz van Cannonball Adderley”

Plaats een reactie