The Groove Daddy

Leiden heeft een monument. Ik bedoel niet een oud pand, een mooi gebouw of een hofje. Nee, ik bedoel een man.

Je herkent hem meteen. Aan zijn pretoogjes en aan zijn jonge, energieke tred. Bij optredens staat hij binnen de kortste keren vooraan. Altijd voortreffelijk gekleed, in een zwart pak. Vaak draagt hij een hoed. Een echte heer.

Wanneer hij zijn positie heeft ingenomen, inspecteert hij, met licht knikkend hoofd en een brede lach, zijn directe omgeving. Zelf weet hij al lang wat er gaat gebeuren.

Hij is ultiem cool. Met een paar gebaren maakt hij even contact met de bandleden, die hem zonder uitzondering bewonderend toejuichen. Door sommige bands wordt hij liefkozend The Groove Daddy genoemd.

Dan komt het moment: hij gaat los.

Hij danst. En danst en danst.

Met de heupen van een jonge hond danst hij alles los, wat nog vast zit. Met de levenslust van James Brown in zijn beste jaren, veegt hij de vloer aan met alle ongelovigen, die nog niet besmet waren met het muziekvirus.

Is hij eenmaal op stoom, dan krijgt hij moeiteloos een paar rijen publiek aan de gang. Dames voelen zich meteen op hun gemak. Spontaan beginnen ze zelf te wiegen, te twisten of te bumpen.

Hij is de koning. Hij begrijpt de universele taal van muziek. Hij begrijpt de lichaamstaal, van niet teveel in je hoofd zitten, van lekker bewegen. Hij haalt iedereen over de streep. De Leidenaars onder u, die wel eens concerten bezoeken, weten inmiddels precies wie ik bedoel. Hij heet Gerard.

Ik wens elke stad, elke band, elke muzikant en elk publiek een Gerard. Lekker dansen, mooiste wat er is. Het is zó puur en ontwapenend, hoe hij geniet van muziek. Zo aanstekelijk. Zó mooi om te zien. Ik draag deze Groove Daddy op handen.

Gerard is de jongste niet meer. Toch hoop ik dat hij het eeuwige leven heeft. En altijd komt dansen, wanneer ik ergens optreed.

tom beek (c) hans reitzema

Saxophonist by night. WordPress expert by day. Editor-in-chief Jazz Bulletin. Twitter. Instagram.

0 reacties op “The Groove Daddy”

  1. En de beste opmerking met de veruit meest diepgang maakte de zanger vandaag: “Groove Daddy is vrij, écht vrij” (vrij vertaald door mij). Ik denk dat-i ongelooflijk gelijk had: een vrije geest die z’n gevoel van dát moment volgt. Ik kan ‘t maar heeeeeeel beperkt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie