The New Cool Collective: twintig jaar feest

Het was 1993. Er waaide een frisse wind door de Nederlandse jazz. De mambo’s en relaxte boogaloo’s van Eddie Harris werden mateloos populair. Dat werd opgepakt door een groep muzikanten onder leiding van Benjamin Herman, Stefan Kruger en Stephan Schmid (en anderen). The New Cool Collective was geboren. Met een duidelijke missie: jazzmuziek was voor de mensen, er mocht op gedanst worden.

Wie erbij was, weet het nog: de maandagavonden in Café Meander waren legendarisch. Wat een ongelooflijk feest.

En het feest hield stand. Met bijzondere gasten. Met fantastische solisten. Met gedurfde initiatieven. Als een virus verspreidde de spirit zich de afgelopen jaren door Nederland. Met een losse, feestelijke mix van alle soorten muziekstijlen zetten de goedgeklede heren een nieuwe trend. Jazz is ook entertainment. Hier zat het publiek op te wachten!

In 2013 is het collectief nog steeds on top of their game. Met een nieuw album Chin Chin, Radio 6 Soul & Jazz Awards, een Gouden Kalf en veel succesvolle optredens, onder andere in Japan.

Vanavond viert NCC zijn twintigste verjaardag in een uitverkochte Melkweg, met The New Cool Collective Big Band en gasten Hans Teeuwen, Qeaux Qeaux Jones, Typhoon, Hans Dulfer en Ruben Hein.

Gefeliciteerd New Cool Collective, we houden van jullie, op naar de honderd jaar!

tom beek (c) hans reitzema

Saxophonist by night. WordPress expert by day. Editor-in-chief Jazz Bulletin. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie