Lo van Gorp en Diederik van Vleuten kijken vooruit naar de Steely Dan-concerten

Lo en Diederik over het programma The Royal Dutch Scam & Diederik van Vleuten: Een muzikaal eerbetoon aan Steely Dan van seizoen 2025/2026.

The Royal Dutch Scam & Diederik van Vleuten: Een muzikaal eerbetoon aan Steely Dan
(Uit het persbericht:) Samen met theatermaker, schrijver en musicus Diederik van Vleuten brengt The Royal Dutch Scam een ode aan Steely Dan. Deze tienkoppige tributeband slaagt er onder leiding van geliefde zanger Lo van Gorp in om de perfectie van Steely Dan-albums als Gaucho en Aja live te reproduceren. Door de steeds groter wordende fanbase in binnen- en buitenland worden ze dan ook beschouwd als één van de beste Steely Dan-tributebands ter wereld! In het theater nemen Diederik van Vleuten en The Royal Dutch Scam je mee op een fascinerende zoektocht langs de songs die Donald Fagen en Walter Becker hebben voortgebracht. Welke betekenis gaat er schuil achter de teksten? Hoe is de muziek gemaakt? Een weergaloze ontdekkingsreis vol humor, literatuur, drugs, rock-‘n-roll, science fiction en jazz.

I

Lo: Kun jij iets vertellen over dat witte attribuut daar? Wat heb je in je hand?

Diederik: Waar de naam Steely Dan vandaan komt – de die hard fans weten het – de naam Steely Dan is de naam van een dildo, beschreven in de boeken van William Burroughs, The Naked Lunch. En de volledige naam is zelfs ‘Steely Dan III From Yokohama’. Na het overlijden van Walter Becker is dat ding op eBay terechtgekomen. En ik ben ongelooflijk blij dat ik de trotse bezitter ben van de dildo waar Steely Dan naar genoemd is. Hij is ook nooit.. Hij is eigenlijk.. Zoals het toen… Er is nooit meer iets mee gebeurd.

Ik vind het een aparte vorm.

Ja, maar dit is ook een aparte band. Bij een aparte band hoort een apare vorm.

II


Dit is de ‘Steely Dan’? Wat is het en welk magazine is dit eigenlijk?

Gewoon dit is het Steely Dan magazine. Wekelijks krijg je dat in de bus. En er staat alles in wat je al lang wist. Het zijn wel de mooiste mannen die er ooit geweest zijn. Ze hebben zichzelf ook weleens omschreven als twee sprinkhanen – een kruising tussen sprinkhanen en uitgerangeerde belastingadviseurs. En zo zien ze er ook uit. Moet je eens proberen om hiernaar te kijken en niet in de lach te schieten.

Nee, volgens mij was het de kruising tussen uitgerangeerde belastingadviseurs en insecten!

Insecten, ja. En boekhouders. Dit zijn ze op z’n mooist. En toen ik dit ooit aan een vriendin liet zien, toen zei ze de fatale zin: ‘wie van de twee is nou Steely en wie is Dan? Dat was het einde van een op zich mooie relatie, maar er zijn grenzen.

III

Lo van Gorp, Diederik van Vleuten, wij staan op 13 oktober in DeLaMar in Amsterdam. Die avond gaan we de muziek van Steely Dan vieren. Waarom Steely Dan?

Waarom toch in godsnaam die liftmuziek van bijna vijftig jaar geleden van die twee nerds? Wat is dat toch? Kun jij dat aan de mensen uitleggen?

We hebben het over Donald Fagen en Walter Becker, de grootste songwriters uit de geschiedenis. Ze streefden in de studio een perfectie na die niet is te reproduceren. Behalve door Lo van Gorp en zijn band. Dat is de gedachte geweest.

De spirit van die avonden, van die platen helemaal. En zij zelf ook niet, als ze live spelen. Maar ik heb ze wel een aantal keer live gezien. En toen dacht ik van, ja, leuk, maar ik vind die platen toch mooier. Wij proberen de ziel van die platen live ook te benaderen.

Een hele avond lang. Met? De crème de la crème van de Nederlandse sessiemuzikanten.

Ja, precies. Die ook allemaal stuk voor stuk fan zijn van die twee nerds.

Maar het zijn dus gewoon de beste muzikanten in Nederland, die er zo’n beetje rondlopen.

Ja, er zijn in Nederland een heleboel hele goede muzikanten.

Maar wat doe ik daar dan bij?

Dat weet bijna niemand. Maar jij schijnt wel iets te weten over Steely Dan. En je schijnt het ook te kunnen spelen.

Ja, oké. Nee, ik vind het een grote eer. Een journalist vroeg aan Walter Becker over het nummer Aja: ‘What is Ajaabout?’ Waarop Walter Becker antwoordde: ‘About six minutes’. Nou, zo’n avond wordt het. We gaan al deze anekdotes allemaal doen. Wist jij bijvoorbeeld dat Mark Knopfler, van The Dire Straits, een keer met Steely Dan heeft gespeeld, althans in de studio. Weet jij hoe lang hij op zijn hotelkamer heeft gezeten om al die partijen in te studeren?

Volgens mij drie maanden, toch?

Drie maanden, ja. Drie maanden. En toen kwam hij terug bij The Dire Straits. Toen was hij nog witter dan een pak melk. En toen vroegen ze: wat is er met jou gebeurd? En toen zei hij met zijn allerlaatste krachten, ik heb met Steely Dan gespeeld.

En hoeveel was ervan over op de plaat?

Acht seconden. Nou zijn wij liefhebbers en wij rekenen er op dat de hele zaal vol met liefhebbers zit. Dit is voor de liefhebbers, zo’n avond.

IV

Wij hebben allemaal van die magische momenten bij Steely Dan. Dat je denkt, ik zet dat nummer op vanwege dat en dat. Bijvoorbeeld de gitaarsolo uit Kid Charlemagne. Gaan we die dan exact zo spelen zoals het origineel, of gaan we daar een eigen dingetje aan toevoegen?

Nee, onze gitarist Erik Rutjes heeft zijn tanden daarin gezet en die kan dat gewoon. Die kan dat gewoon nailen.

En dat geldt ook voor de gitaarsolo. In Peg.

Is er ook zo eentje.

Je weet hoeveel gitaristen het geprobeerd hebben?

Hoeveel weet ik niet precies. Weet jij dat?

Nou, dat waren er negen. En die hebben het gemiddeld drie maanden op een hotelkamer.., We gaan het allemaal vertellen.

Trouwens, jij zegt er komen alleen maar Steely Dan freaks. Je mag er ook gewoon naartoe komen als je géén Steely Dan freak bent, want dan word je het waarschijnlijk.

Dan kom je eruit als Steely Dan freak.

En dat is een beetje ons evangelie, we proberen dat toch een beetje uit te rollen over theaterland.

V


Hoelang duurt onze avond?

Ja, dat zal ongeveer twee keer een uurtje zijn, of twee keer vijftig minuten.

Nou niet een uurtje, gewoon vol.

Ja, ik vrees gewoon wel.

Mogen mensen een verzoekje indienen van tevoren? Kan, hè?

Dat kan.

De kans dat we het gaan spelen is vrij klein, maar het kan wel.

We kennen een heleboel. We kennen zelfs de hele Nightfly. Maar die spelen we dus niet, want..

..het is geen Steely Dan.

Dat is dan het fake. Het is voor de kenners. Ik heb ook zo’n magisch moment van Steely Dan. Dat is het begin van de plaat Gaucho. Het allereerste begin waar Babylon Sisters.

Bernard Purdie! Dan zijn we binnen.

Dan kan het nooit meer stuk.

Het is verbijsterend. Zij zijn er als enige groep in geslaagd om die absurde, zwarte, cynische teksten te voorzien van heerlijke liftmuziek. Onwaarschijnlijk mooie harmonieën. Onwaarschijnlijk goede arrangementen. Door de allerbeste muzikanten. En dan ga je pas op de tweede laag luisteren wat ze eigenlijk zingen. En dan gaat er weer een wereld open. Je moet lachen. Het zijn filmische beelden.

6:05 p.m., outside the stadium
Special delivery for Hoops McCann


Dat is gewoon een Hollywoodfilm.

Het is absurdisme, het is zwartgalligheid. Het gaat veel over drugs, over ellende, over allemaal dingen die misgaan eigenlijk in de wereld.

En die muziek heeft mij nog nooit één seconde verveeld. En dat is de enige groep waarbij ik dat heb. Wel mijn omgeving, die vindt het dan minder leuk.

Ja, dat is ook zoiets hè.

Ik had dus ooit een vriendin, die zei: ‘Hé Diederik, wie van die twee is nou Steely en wie is Dan?’ Een week later was het uit.

Kom maar gewoon kijken.

Als je denkt, nou, zijn er nog kaarten? Ik zou zeggen: waag het er gewoon op. Onvergetelijke avond. De muziek van Donald Fagen en Walter Becker, Steely Dan. Door de beste Steely Dan coverband ter wereld.

De Royal Dutch Scam. Duiderik van Vleuten.

Duiderik van Vleuten. Ik mag er af en toe doorheen praten. Kom kijken.

Reageren? Graag!