Amanda Palmer en de kunst van het vragen

Ergens om vragen, dat vinden kunstenaars doorgaans niet gemakkelijk. Amanda Palmer heeft inmiddels heel andere ervaringen. Ik tekende haar filosofie op.

Vragen is voor veel kunstenaars taboe. Geld vragen, om hulp vragen, om een bijdrage vragen. Zoiets komt als snel over als bedelen. Denken we. Je zo openstellen maakt je kwetsbaar. En dat doen we liever niet.

Wat de onderliggende oorzaak daarvan is, doet er niet zoveel toe. Wellicht associëer je het met een negatief zelfbeeld. Door iets te vragen zet je jezelf immers een ‘lagere’ positie, waarin je je afhankelijk opstelt van de ander. Dat gaan we liever uit de weg. We hebben er alles voor over, als we maar niet hoeven te vrágen.

Zangeres Amanda Palmer bewijst dat het ook anders kan. Ze vraagt fans direct om hulp, om support, om geld. En dat gaat haar buitengewoon goed af. Met haar crowdfunding project haalde ze een recordbedrag op. In onderstaande TED-talk ‘The art of asking’ vertelt ze over haar aanpak. Ik vind het geweldig! Ik hoop dat het jou ook inspireert.

Haar succesverhaal komt voort uit afwijzing. Haar platenmaatschappij liet haar ineens zitten, ook al verkocht ze maar liefst 25.000 albums. Ze besloot het helemaal anders aan te pakken. Nu geeft ze haar muziek weg, en vraagt ze haar fans daarbij om support. Via persoonlijk contact en social media. En de respons is ongekend: haar fans reageren spontaan, hartverwarmend en massaal.

Zich openstellen ziet ze niet als een risico. Amanda ziet vragen als een opening, om de ander te laten zien dat ze je vertrouwt. ‘Don’t make people pay for music, let them.’ Vrij vertaald: dring fans niet op om voor je werk te betalen, maar geef ze de ruimte om jou iets te geven.

Haar overtuigingen zijn wezenlijk anders. Ze schaamt zich niet om iets te vragen. Integendeel, het vragen brengt haar veel nieuwe vrienden, mooie ervaringen en random closeness. Haar kwetsbaarheid is haar grootste kracht.

Er is geen reden voor gewetensbezwaren, zo vertelt ze. Fans vinden het namelijk fijn om gezien te worden, om de ruimte te krijgen. Ze grijpen de kans om hun dankbaarheid te tonen, om iets terug te doen, ze maken graag deel uit van haar succes.

Mensen die echt contact met elkaar hebben, willen elkaar graag helpen. Amanda spreekt uit ervaring. Ze werkte jaren als straatartiest. Voorbijgangers voelden zich door haar ook ‘gezien’. ‘When we really see each other, we want to help each other.’

TED-talks staan bekend om hun pakkende, verhalende en emotioneel geladen format. Op haar blog vertelt Amanda hoe ze haar TED-talk in elkaar heeft gezet. Erg leuk!

Met dank aan het geweldige blog Brain Pickings.

Plaats een reactie