De legende van Clifford Brown

Een fataal auto-ongeluk in 1956 maakte een eind aan het leven van één van de allergrootste muzikale beloftes. Trompettist Clifford Brown (bijnaam: Brownie) was toen pas 25.

In de documentaire Brownie Speaks wordt zijn leven en werk uitgebreid besproken. Onder andere Benny Golson, Lou Donaldson, Jimmy Heath, Donald Byrd, Harold Land, Arturo Sandoval en Wynton Marsalis bespreken zijn fabelachtige spel, zijn invloed en zijn bijzondere persoonlijkheid.

Clifford Brown was een voorbeeldig muzikant. Zijn levensstijl was net zo clean als zijn spel. Zijn muzikale erfenis is bescheiden maar subliem. Geen trompettist speelt bebop zoals hij: krachtig, vloeiend en kraakhelder. Technisch meesterschap dat leunde op muzikale drijfveren, niet op powerplay. Voor mij persoonlijk zijn vooral zijn platen met Art Blakey en de periode met Max Roach en Sonny Rollins iconisch.

De dvd is te bestellen via Jazzbooks en via CDBaby.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, webdesigner en tekstschrijver. Gezinskampioen tafeltennis. En alstie tijd over heeft ook fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin.

Plaats een reactie