De legende van Clifford Brown

Trompettist Clifford Brown is één van de grote beloftes van de jazz. Een fataal auto-ongeluk in 1956 maakte aan die belofte al vroeg een einde. Brownie was toen nog maar 25 jaar jong.

Een voorbeeldig muzikant, die ook bekend stond om zijn levensstijl: die was net zo clean als zijn spel. De muzikale legende van Clifford Brown is bescheiden maar subliem.

Voor mij persoonlijk zijn vooral zijn platen met Art Blakey en de periode met Max Roach en Sonny Rollins iconisch. Geen trompettist speelt bebop zoals hij: vloeiend, helder en tegelijk zó gevoelig. Technisch meesterschap dat leunde op muzikale drijfveren, niet op powerplay.

De invloed van Clifford Brown is onmiskenbaar te horen in het spel van één van mijn andere grote trompethelden Freddie Hubbard, die enkele jaren later opkwam in de scene. Perfecte time, harmonische hoogstandjes en een fantastisch geluid, dat hebben ze gemeen.

DOCU

In de zojuist gepresenteerde dvd/documentaire Brownie Speaks wordt zijn leven en werk uitgebreid besproken. Onder andere Benny Golson, Lou Donaldson, Jimmy Heath, Donald Byrd, Harold Land, Arturo Sandoval en Wynton Marsalis bespreken zijn fabelachtige spel, zijn invloed en zijn bijzondere persoonlijkheid.

De dvd is te bestellen via Jazzbooks en via CDBaby.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie