Het visioen van Brian Eno

De levensloop van Brian Eno is een geschiedenisboek op zich. Van zijn legendarische opnamen met Roxy Music, U2 en David Bowie tot zijn minder bekende — maar minstens zo baanbrekende — conceptuele werk als ambient pionier. Zijn invloed op de muziek is enorm.

In de documentaire Imaginary Landscapes (1989) wordt het visioen van Brian Eno sterk in beeld gebracht. In schitterende volzinnen legt hij zijn ideeën uit.

Bijvoorbeeld de Oblique Strategies: tips en spelregels bedoeld om creatieve blokkades te doorbreken. Deze zijn ook verkrijgbaar als iPhone app.

Hij maakte ooit het geluidslogo voor Windows95 – ‘een compositie van drie en een halve seconde’ – maar heeft zelf nog nooit een PC aangeraakt.

In de documentaire vertelt hij over muziek, storytelling, technologie en cross-media. Muziek benadert hij als een fysieke plaats, die je bezoekt. Zeer interessant!

Zijn visie heeft de tand des tijds uitstekend doorstaan – en gaat nog jaren mee. Een geweldige artiest, een zeer boeiende man en een visionair, van wie we ook 25 jaar na dato nog veel kunnen leren.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek. Saxofonist. Schrijver. Consultant. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie