En iedereen mag mee

Door het vaderschap is bij mij een oude liefhebberij opnieuw opgebloeid: kinderboeken.

Het plezier dat ik heb in het voorlezen, roept onwillekeurig flashbacks op uit mijn eigen, lange geschiedenis met dit genre — langer dan met welke hobby dan ook.

Wat voor mij begon met Wiplala en Pluk van de Petteflet (bibberend zat ik eens in de leeskring ’s ochtends, bang voor de heen-en-weer-wolf) werd in de loop der jaren opgevolgd door Brief aan de Koning, het drieluik van Thea Beckmann, Oorlogswinter, de Koning van Katoren, de avonturen van Madelief, Mories Besjoer, Kuifje, Pjotr en de Gebroeders Leeuwenhart (echt opgehouden is het niet: op mijn dertigste begon ik aan Harry Potter).

Boeken die zich niet meer weg lieten leggen. Woorden die zich vanaf het papier direct en voorgoed in mijn verbeelding nestelden, waar ik de meest indrukwekkende avonturen beleefde. Verhalen die mijn wereldbeeld hebben gevormd.

Een jaar of dertig later. In mijn rol als voorleesvader (zo fulltime mogelijk) struin ik regelmatig rond in de bibliotheek, in boekhandels en in onze eigen boekenkast, op zoek naar de mooiste verhalen voor mijn kroost.

Een groot aantal boeken uit mijn eigen jeugd doen het nog steeds uitstekend bij mijn zoontje van twee. Die hebben blijkbaar een bepaalde eeuwigheidswaarde. Zoals Floddertje en Nijntje (of het verhaal van de kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft).

Tussen de eindeloze stroom nieuwe, hippe en verantwoorde (saaie) kinderboeken kwam ik één verhaal tegen, dat er ver bovenuit springt. Het deed mijn boekenhart sneller kloppen. 

Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee. En iedereen mag mee.

Voor wie het boekje niet kent: blind kopen. Een prachtig, aandoenlijk en grappig verhaal. Fraai, aanstekelijk en vlot verteld. En ongelooflijk mooi getekend. De bijbehorende dvd duurt nog geen twee minuten, maar die is elke seconde waard.

Dit is er zo eentje, waarvan ik vermoed dat mijn zoontje het later ook aan zijn eigen kinderen wil voorlezen.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, webdesigner en tekstschrijver. Gezinskampioen tafeltennis. En alstie tijd over heeft ook fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin.

0 reacties op “En iedereen mag mee”

Plaats een reactie