Zelfs als je het hele jaar onder een steen hebt gelegen in de bergen van Patagonië, was er geen ontkomen aan The Shape of you.
Sinds 6 januari 2017, de dag waarop het nummer van Ed Sheeran officiëel uitkwam, is het met bijna drie miljard views op YouTube en zo’n anderhalf miljard streams op Spotify één van de meest succesvolle liedjes van het jaar.
The New York Times vroeg(en) Sheeran en co-schrijver Steve Mac en co-producer Johnny McDaid over ’the making of’. Ook voor diegene die niet van zijn muziek houden, geven dit artikel en de exclusieve video een interessante en vermakelijke kijk op het maken van een liedje.
In december 2015 kondigde de toen 24-jarige Brit aan dat hij zich zou terugtrekken uit de media. Fans werden intussen op de hoogte gehouden via Twitter en Facebook. Ook Snapchat speelde een belangrijke rol in de buzz. Uiteindelijk bracht hij op 6 januari 2017 een zogenaamde ‘double lead single’ uit, die meteen de hitlijsten domineerde.
In Nederland stond The Shape of you maar liefst 15 weken op nummer één, een record. Er zijn veel opmerkelijke dingen te vertellen over de monsterhit.
Sheeran schrijft regelmatig liedjes voor anderen. Toen hij The Shape of you schreef, had hij alle liedjes voor zijn eigen album Divide al klaar. Deze was oorspronkelijk bedoeld voor Rihanna, maar gaandeweg besloot het trio dat het nummer voor Ed zelf was bestemd. Met alle gevolgen van dien, voor de tekst.
Het liedje is opgebouwd rond een aanstekelijke, marimba-achtige hook van Steve Mac in een medium latin/r&b tempo (96 bpm), die het hele nummer doorloopt, waardoor een aangenaam verslavend trance effect ontstaat, dat bijna Caribisch aandoet.
De zanglijn is losjes om de hook heen geconstrueerd, waardoor zowel in de melodie als in de ritmiek continu spanning ontstaat. Het liedje swingt de pan uit, terwijl het tegelijk ingetogen/ingehouden klinkt. De spanning bouwt steeds op, maar ontlaadt niet.
Toeval en ‘per ongeluk’ dekken de lading niet. Misschien is ’terloops’ een beter woord. Ed Sheeran bevond zich blijkbaar in een onoverwinnelijke flow toen hij dit schreef. Wat een held!
Met dank aan Niels Aalberts.
Prachtig document, informatief en mooie video graphics. Wisselwerking, spontaniteit, idee-ontwikkeling, super leuk om te zien. Oh ja, en de beste wensen voor 2018!