Hoe 'Bohemian Rhapsody' werd gemaakt

Voor Queen-fans (zoals ik) is dit smullen: in de documentaire The making of ‘Bohemian Rhapsody’ (30 min.) geeft Brian May in de studio tekst en uitleg bij de originele opnamen van de tijdloze Queen-hit uit 1975. Een prachtig document van een muzikaal meesterwerk.

MULTITRACK

In de documentaire zijn alle instrumenten en vocalen van Freddie Mercury, John Deacon, Roger Taylor en Brian May apart te horen. De details, de manier van orkestreren, het is allemaal even geweldig om van zo dichtbij mee te maken. May geeft daarbij fascinerend en soms ontroerend commentaar.

Bohemian Rhapsody was in zijn geheel bedacht door Mercury. Hij was een doodler en had zijn ideeën in de loop der jaren verzameld op bierviltjes en in telefoonboeken. Het was daardoor lastig voor de anderen om zijn plannen te begrijpen. May vertelt daarover: “He knew exactly what he was doing. We just helped him bring it to life“. De piano-partij, ingespeeld door Mercury op een click track, vormt de basis van het immense bouwwerk.

MOCK OPERA

Eén van de redenen waarom het nummer in eerste instantie werd afgewezen door platenmaatschappijen EMI en Elektra, is de lengte. Singles duurden ongeveer drie minuten en Bohemian Rhapsody duurde maar liefst twee keer zo lang.

Mercury noemde het een mock opera. Bohemian Rhapsody heeft ook geen traditionele vorm, met coupletten en een refrein. De vorm is: intro — ballad — gitaarsolo — opera — rock — finale. Alleen het ‘opera’-gedeelte alleen al duurde 70 uur om te maken. De groep had eerder geëxperimenteerd met deze ongebruikelijke vorm in My Fairy King en March of the Black Queen. De combinatie van rock, vocal harmonies, georkestreerde gitaarsounds en de gevarieerde, verhalende liedvorm werden handelsmerken van Queen.

FEITEN

Het aantal overdubs in Bohemian Rhapsody is maar liefst 180. Op sommige plekken is de tape bijna doorzichtig.

De piano waarop Freddie Mercury hier speelt, is dezelfde Bechstein als die Paul McCartney bespeelt in Hey Jude. Ook al zo’n zeldzaam lang nummer (7’30”) trouwens.

In de VS was het nummer niet zo’n succes als in Europa. Dat veranderde in 1992 door Wayne’s World, waarin Bohemian Rhapsody luidkeels in de auto wordt meegezongen. Het nummer kwam in Amerika alsnog op nummer 2.

De beroemde videoclip moest wegens tijdgebrek snel tussen twee concerten door worden gemaakt: het maken kostte 4500 pond en duurde slechts vier uur.

Drummer Roger Taylor had het liedje op de B-kant geschreven van Bohemian Rhapsody, en werd daarmee steenrijk. ‘That’s not right, is it?‘, merkte hij droogjes op. ‘But justice and the law are two different things

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Hoe 'Bohemian Rhapsody' werd gemaakt”

  1. Prachtig hoe je van een persoonlijk blog een magazine weet te maken. Daarmee het lieve dagboekgehalte van menig blog ruimschoots overstijgend.

    Beantwoorden

Plaats een reactie