‘The Nightfly’ live gespeeld door The Royal Dutch Scam (video)

Wij van de Steely Dan-tribute band The Royal Dutch Scam zouden het album The Nightfly wel even live spelen.

The Nightfly

Het eerste solo-album van Donald Fagen kwam uit 1982. Nadat hij en Walter Becker in 1981 (tijdelijk) stopten met Steely Dan, nam Fagen uitgebreid de tijd om een album te maken met alleen eigen songs. Alleen Ruby Ruby is een cover, een klassieker uit de hoed van Leiber/Stoller.

Daarbij maakte Fagen dankbaar gebruik van Gary Katz (producer) en Roger Nichols (studio-techniek) die beide lang waren betrokken bij The Dan. Van het album kwamen twee singles: I.G.Y. en New Frontier.

De thema’s op The Nightfly verwijzen vooral naar zijn jeugd eind jaren vijftig. In die periode woont Fagen in de buitenwijken van New York. De wereld kleurt zich in Jetson-achtig pastel is enerzijds optimistisch en gebaseerd op fictieve toekomstbeelden onder invloed van veelbelovende technologieën. ‘Twenty minutes from New York to Paris.’

Maar er heerst ook een diep wantrouwen in de politiek, angst voor een nieuwe atoomoorlog (in New Frontier wordt gedanst in een atoomkelder) en de onzekere afloop van de Cuba-crisis. Alle reden voor de jonge Fagen om een escape te zoeken in science fiction literatuur, zwarte humor en de radio, waar hij tot diep in de nacht op zoek is naar rhythm & blues- en jazzprogramma’s.

Er kleven veel bijzondere details aan The Nightfly. Het album sleepte in 1983 maar liefst zeven Grammy-nominaties in de wacht. Ook de 100% digitale opnamen waren revolutionair voor 1982.

Live!

Zo’n album live spelen? Waar waren we aan begonnen?

Hello Baton Rouge. Ja, we wisten wel dat deze prachtige, tijdloze muziek ingewikkeld was, maar alle partijen uitschrijven en live spelen in één keer, dat was wel spannend!

Het was een enorme klus om The Nightfly ‘even’ live te spelen. We maakten ons druk om duizend details.

We dit it. Voor onze band The Royal Dutch Scam was het een memorabele avond. Eén van mijn muzikale hoogtepunten van 2016.

Credits

Lo van Gorp – lead vocals, soprano sax
Lesley van der Aa – backing vocals
Dedre Twiss – backing vocals
Simone Pormes – backing vocals
Thomas Bekhuis – guitar
Eric van de Bovenkamp – keyboards
Tom Beek – tenor sax
Arjan Muusz – tenor sax
Boudewijn Lucas – bass
Mark Stoop – drums
Lex Amrein – FOH / audio engineer

Deze compilatie werd gefilmd en gemonteerd door Louis Gerrits van Studio IJsseldijk. Live opgenomen in Theater Floralis, Lisse, 16 mei 2016.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, webdesigner, fotograaf en tekstschrijver. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin.

Plaats een reactie