The Royal Dutch Scam speelt 'Kid Charlemagne'

Met de band The Royal Dutch Scam eren we de muziek van Steely Dan. Afgelopen weken werkten we — ieder voor zich, thuis — aan onze versie van Kid Charlemagne. Zoals alle Steely Dan songs ligt aan het openingsnummer van het album The Royal Scam een intrigerend verhaal ten grondslag.

Vrijwel alle Dan-fans zijn het erover eens, en dat gebeurt niet vaak, dat de tekst van Kid Charlemagne over Owsley Stanley gaat. Stanley was een fanatieke amateur-chemicus, die in de jaren zestig de LSD min of meer uitvond. Hij werkte als geluidstechnicus bij onder andere The Grateful Dead. Iedereen in de wijde omgeving van San Francisco wist hem te vinden. Eén van zijn vrienden had een grote van (soort bestelbus) die ze de technicolor motor home noemde. Komt ook voor in de tekst. In de laatste alinea van Kid Charlemagne (‘Is there gas in the car?’) wordt het moment beschreven waarop Owsley met een kameraad na een achtervolging wordt opgepakt omdat zijn bezinetank leeg is.

De rest van het verhaal laten Fagen en Becker zoals gebruikelijk geheel over aan onze eigen verbeelding. Daar moeten we het mee doen. Gelukkig is er muzikaal nog van alles te beleven aan Kid Charlemagne. Dit is de eerste keer dat we een studio-opname maken van onze eigen arrangementen van Steely Dan, met een glansrol voor onze gitarist Erik Rutjes.

We zullen nooit kunnen tippen aan het origineel van Steely Dan. Toch vinden wij het heel leuk om te doen. Wordt vervolgd!

Credits

Kid Charlemagne (C) Music and lyrics by STEELY DAN (Donald Fagen & Walter Becker) performed by ‘The Royal Dutch Scam’ — Steely Dan tribute band from The Netherlands

Lo van Gorp – zang (lead)
Dedre Twiss – koorzang
Simone Pormes – koorzang
Debbie Helaha – koorzang
Erik Rutjes – guitar
Eric van de Bovenkamp – keyboards
Tom Beek – tenor sax
Arjan Muusz – tenor sax
Boudewijn Lucas – bas
Mark Stoop – drums
Lex Amrein – geluidstechniek
Tom Beek – video edits

> royaldutchscam.nl

The Royal Dutch Scam + Mike Boddé - Steely Dan
tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek. Saxofonist. Schrijver. Consultant. Twitter. Instagram.

1 reactie op “The Royal Dutch Scam speelt 'Kid Charlemagne'”

  1. Dames en heren van de Royal Dutch Scam,
    Dank voor de geweldig mooie avond die jullie ons gisteravond in Venlo hebben bezorgd!
    De kwaliteit van de band (wat een drummer!), de onnavolgbare muziek gelardeerd met geestige uitleg van de nummers, vormen een prima recept voor klasse-entertainment. Waren we aan toe.
    Mike: namens mijn echtgenote nog bedankt voor de bloemen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie