Fans van Steely Dan — en meer dan dat

De heren van Steely Dan hebben een hekel aan poseren. Fotomodellen zijn ze bepaald niet. En macho’s al helemaal niet. De tegenzin stráált er vanaf. De ultieme anti-helden hebben iets. Iets ongrijpbaars. Iets unieks. En daarom houden we van hen. De muziek van Donald Fagen en Walter Becker heeft mijn leven — en de manier waarop ik naar muziek luister — voorgoed veranderd.

Lees ook: ‘De blues van Walter Becker’

Fans

Wereldwijd kraken miljoenen muziekliefhebbers al decennia de hersens over de raadselachtige teksten, de wonderbaarlijke muzikale ingrediënten en andere mysterieuze Steely Dan-feiten. Wanneer ze het niet meer weten, zit er niet anders meer op: dansen op de aanstekelijke oer-grooves, lachen om de spitse taal- en muziekgrappen, en proosten op de blues van über-hipsters Fagen en Becker.

Temidden van fans bevinden zich ook muzikanten. Ook zij proberen de magie te ontrafelen. Wie er aan begint, denkt al snel: het is tevergeefs. Daar brand ik mijn handen niet aan, zo goed als het origineel wordt het nooit. Maar.. het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Het Nederlandse initiatief Gaucho – Celebrating the Music of Steely Dan [later omgedoopt tot The Royal Dutch Scam] is daarvan het levende bewijs. De vele enthousiaste reacties die we de afgelopen maanden ontvingen waren niet mis te verstaan. De fans zijn het blijkbaar met ons eens: deze tijdloze muziek moet gehoord worden!

Pak je agenda en schrijf op:

17 juni
Patronaat, Haarlem
20:30 uur
Steely Dan Tribute
Super bandje
Mooie zaal
Wordt helemaal te gek

Gaucho

De band ‘Gaucho’ is het klinkende resultaat van een groep gelijkgestemde muzikanten en doorleefde SD-fans, die zich in de loop der jaren heeft gevormd rondom zanger extra-ordinaire Lo van Gorp. Het spreekt voor zich dat zijn fenomenale stem zeer bepalend is voor het geluid van de band.

Dedre Twiss, Simone Pormes en Lesley van der Aa nemen de 17e zomaar een dagje vrij van hun optredens met Ilse Delange, Trijntje Oosterhuis en het Metropole Orkest om met ons deze mooie liedjes en prachtige arrangementen te laten klinken — wat dacht je van de koortjes van Babylon Sisters?

Ook in de ritmesectie staat er voor een paar centen. Zonder Boudewijn Lucas zou de hele boel in elkaar sodemieteren. Het tegendeel is het geval. Hij is ons anker. Van de gitarist Thomas Bekhuis begrepen we dat Green Earrings zijn eerste woorden waren. Hij eet liever talk-box dan biefstuk. Achter de ivoren toetsen zit Eric ‘Het Beest’ van de Bovenkamp. Hoe hard hij swingt, weten alleen de kenners. Al zijn noten krijgen bloed, zweet en tranen mee. En zo klinken ze ook. Stuwende kracht in deze muziek kan niemand minder zijn dan Mark Stoop, de bijna-Belg, die als geen ander de kunst verstaat om een groove zowel aangenaam als licht te laten stuiteren. Ze lijken geboren en geknipt voor de muziek van Steely Dan.

De onoverwinnelijke Arjan Muusz neemt net als ondergetekende zijn tenorsax mee. Wat een beul is hij. En hoe leuk is het om al de blazersarrangementen van Steely Dan (ik heb ze op papier gezet) te kunnen spelen met twee saxen! En met de altsax van Lo erbij, soms wel drie! De blaaskapel maakt het tiental compleet.

Het geluid — heel belangrijk — is in handen van onze vaste kracht Lex Amrein. Want bij Steely Dan hoort hifi.

Allemaal redenen om NU kaarten te bestellen — dat kun je hier via de Ticketmaster van het Patronaat.

Wij zien je heel graag op 17 juni!

tom beek (c) hans reitzema

Saxophonist by night. WordPress expert by day. Editor-in-chief Jazz Bulletin. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie