Het verhaal van ‘Seven Bridges Road’

Countryzanger Steve Young schreef in 1969 het liedje Seven Bridges Road. In de tekst beschrijft hij een weg aan de zuidkant van Montgomery, hoofdstad van de staat Alabama. Sla je Woodley Road in, dan kom je op een weg met de zeven bruggen. “Het is daar sprookjesachtig mooi.” volgens Young. “Net een Walt Disney-film, vooral ’s nachts. Eeuwenoude boerderijen, ongerepte natuur, een begraafplaats, een beekje.”

Zowel het liedje als de zanger bleven lange tijd onopgemerkt. Totdat folkzanger Ian Matthews het hoorde. Die sleutelde wat aan het arrangement en nam het in 1973 op voor zijn album Valley Hi. Daarna liet hij het aan iedereen horen in zijn stamkroeg. Dat was niet zomaar een stamkroeg, maar The Troubadour. Een legendarische plek op de grens van Beverly Hills en West Hollywood, waar muzikanten, zangers en zangeressen bij elkaar komen, om samen te spelen, samen liedjes te schrijven en rond te hangen. Voor veel beroemde artiesten zoals Linda Rondstadt was optreden in The Troubadour het begin van hun carriere.

Ook Don Henley hing er regelmatig rond, de drummer en zanger van The Eagles. Zij stonden begin jaren zeventig op het punt om wereldberoemd te worden met hun southern folk rock. Henley hoorde de versie van Seven Bridges Road en probeerden het uit met zijn band. Het arrangement van Matthews was teruggebracht van zeven naar vijf stemmen The Eagles zongen het altijd in de kleedkamer als warming-up voor concerten, om de stembanden te smeren.

Het zou nog een paar jaar duren voordat The Eagles het nummer ook voor publiek wilden zingen. Toen besloten ze hun stadion shows te openen met Seven Bridges Road, maar dan onbegeleid; dus alleen de stemmen, geen instrumenten. Gebroederlijk voor één microfoon zongen ze de prachtige harmonieën samen vooraan het podium (door de bandleden zelf liefkozend the circle of death genoemd). De stemmen van The Eagles klinken zeldzaam mooi samen.

The Eagles stole my song” verzuchtte Ian Matthews later. Maar zo bereikte het liedje alsnog een miljoenenpubliek: Seven Bridges Road kwam in 1980 terecht op het album The Eagles Live.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner en fotograaf. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie