Het verhaal van ‘Seven Bridges Road’

Countryzanger Steve Young schreef in 1969 een liedje over een weg aan de zuidkant van Montgomery, hoofdstad van de staat Alabama. Rij je Woodley Road in, dan kom je op een weg met de zeven bruggen. ‘Het is daar sprookjesachtig mooi,’ volgens Young, ‘net een Walt Disney-film, vooral ’s nachts. Eeuwenoude boerderijen, ongerepte natuur, een begraafplaats, een beekje.’

Zowel het liedje Seven Bridges Road als de zanger bleven lange tijd onopgemerkt. Totdat folkzanger Ian Matthews het hoorde. Die sleutelde wat aan het arrangement, nam het in 1973 op voor zijn album Valley Hi en liet het daarna aan iedereen horen in zijn stamkroeg.

Niet zomaar een stamkroeg, maar The Troubadour, een legendarisch rockcafé in L.A. op de grens van Beverly Hills en West Hollywood, waar muzikanten, zangers en zangeressen bij elkaar kwamen om rond te hangen, samen te spelen en samen liedjes te schrijven. Linda Rondstadt zette haar eerste stappen op het podium van The Troubadour. Voor haar en tientallen andere country-, folk- en rocksterren speelde het beroemde café een belangrijke rol aan het begin van hun carrière.

Ook drummer en zanger Don Henley hing regelmatig rond in The Troubadour. Zijn southern folk rock groep The Eagles stond begin jaren zeventig op het punt om de wereld te veroveren. Ook hij hoorde de opname van Seven Bridges Road en zag er wel wat in: hij bracht het arrangement van Matthews terug van zeven naar vijf stemmen en het nummer kreeg een ereplaats in het repertoire: The Eagles zongen het in de kleedkamer als warming-up voor concerten, om de stembanden te smeren.

Zo bleef de uitvoering van The Eagles een goed bewaard geheim, totdat ze besloten hun stadionoptredens te openen met een onbegeleid intro van Seven Bridges Road. A capella dus, geen instrumenten, alleen stemmen. Met zijn allen voor één microfoon vooraan op het podium, door de bandleden liefkozend ’the circle of death’ genoemd. Door de prachtige stemmen van The Eagles komen de harmonieën zeldzaam mooi tot hun recht.

‘The Eagles stole my song’ verzuchtte Ian Matthews later. In 1980 bereikte Seven Bridges Road alsnog een miljoenenpubliek toen het terechtkwam op het album The Eagles Live.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie