Hoe Jelske de zaal vol krijgt

Hoe Jelske de zaal vol krijgt

In een tijd waar clubs en andere speelplekken één voor één wegvallen, springt het verhaal van mijn collega, saxofoniste Jelske Hoogervorst er positief bovenuit: drie jaar geleden startte ze Jazzhuis Abcoude. Het werd een succes.

Als iedereen het zo doet als wij, zegt Jelske, zou dit toch minstens twintig nieuwe podia moeten opleveren? Op haar blog deelde ze haar ervaringen. Waar ze tegenaan liep, hoe ze het aanpakte en wat wij ervan kunnen leren.

Samen met haar partners in crime Jacqueline de Rijk en Dirk Beets stelde Jelske vast: ‘We beginnen lokaal en houden het sympathiek.’ Ze krabbelden een paar vertrekpunten op een bierviltje.

Wat als we nu 80 mensen bij elkaar brengen die 75 euro inleggen per jaar, in ruil voor 4 concerten?

Jazzliefhebbers waren er genoeg in haar dorp, wist ze. Het zijn er geen duizenden, maar ze zijn toegewijd. Ze willen graag bij een lokale jazz community horen. Ze betalen graag voor kwaliteit en zijn bereid er data voor vrij te houden. Na een paar mails binnen het eigen netwerk en een hoop buzz hadden ze al snel enkele tientallen leden bij elkaar.

De muziek. Het moesten jazzconcerten worden met muziek-van-nu. Niet te voorzichtig geprogrammeerd. Het publiek erbij betrekken, af en toe achtergrondverhalen vertellen. Luisteren naar goede muziek, waar je voor betaald hebt. Bijpraten doe je maar in de pauze. Uiteraard moet het ook voor de muzikanten allemaal goed zijn geregeld.

De bal ging rollen. Eén van de lokale horeca-uitbaters stelde een leuke zaal beschikbaar voor de concerten. Een ruimte die niet al te groot was. Mooi, dan zit de tent snel vol. Er was nog geld voor een licht en geluidsinstallatie. Er kwam een website. Er kwamen steeds meer leden. Zelfs een wachtlijst.

Jazzhuis Abcoude groeide in korte tijd uit tot een succesvol podium met een vaste kern, een plek waar muzikanten graag komen spelen. Iedereen blij. Lees hier het blog van Jelske.

Plaats een reactie

Ook leuk

copyright protected