John Mayer en de trein van de tijd

Sterk beïnvloed door Eric Clapton en Stevie Ray Vaughan, ging de toen 20-jarige John Mayer eind 1997 naar het Berklee College of Music om daar gitaar te studeren. Binnen een jaar ontdekte hij dat ‘songwriting’ zijn eigenlijke richting was en hij verliet het befaamde conservatorium weer om vooral veel podiumervaring op te doen.

Hij groeide al snel uit tot een sensatie en in 2001 bracht hij het album No Room for Squares uit bij Columbia, gevolgd door Heavier Things (2003) en Continuum (2006).

Zijn nummers hebben muzikale en tekstuele diepte maar zijn ook licht van toon. Zijn muziek is harmonisch en productioneel interessant en hij weet zich omringd met de beste musici. En dan natuurlijk dat geweldige gitaarspel. Mayer’s persoonlijkheid valt op door zijn bescheidenheid, integriteit en humor. De combinatie stem + liedjes + gitaarspel is van ongekend hoog en consistent niveau.

Op Continuum laat hij veel blues-aspecten horen van zijn spel. Eén van mijn favoriete nummers van dit album is Stop this train, waarbij Mayer zichzelf begeleidt op de akoestische gitaar. Daarbij kreeg hij overigens hulp van zijn goede vriend James Valentine, van Maroon 5.

Het nummer heeft een schitterende muzikale opbouw. ‘So scared of getting older’ zingt Mayer, ‘I’m only good at being young.’ Over de tijd die voortschrijdt. Het gaat allemaal te snel. Hij wil wel terug, maar dat gaat niet.. In het liedje bespreekt hij — tenminste dat is wat ik erin hoor — de problematiek met zijn vader. Die zegt: ‘Als je ouder wordt, zou je graag willen ruilen met je jonge jaren. Nu kun je nog zelf kiezen hoe snel je gaat, straks niet meer.’

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie