¡Salsa!

Dat salsa eind jaren zestig in New York is ontstaan, is natuurlijk onzin. Je kunt ook niet zomaar zeggen, dat salsa uit Cuba of Puerto Rico komt. En wie is de salsa queen of king die je moet checken?

Gelukkig zijn er mensen die er véél meer verstand van hebben dan ik. Maar wanneer salsa je zo enorm aanspreekt, wáár moet je dan beginnen?

Ik begon bij Live at the Cheetah, een concert van de Fania All Stars uit 1971. Dat was meteen raak. De eerste muziek van het platenlabel Fania is voor mij het feestelijke beginpunt van een muzikale ontdekkingsreis.

Fania All Stars

In het New York van begin jaren zestig kruisten de paden van jurist/muziekliefhebber Jerry Masucci en latin-muzikant Johnny Pacheco. Op dat moment was Pacheco al zeer succesvol. Masucci werd zijn impresario en organiseerde salsa-feesten. Ze sloten de handen ineen. Vanuit een vrachtwagen verkochten ze hun platen in Spanish Harlem, een wijk in Oost-Manhattan met veel latino’s, waar salsa erg populair was.

In 1963 richtten Masucci en Pacheco samen het platenlabel Fania op, dat latin en latin jazz op de wereldkaart zette. Op een avond in 1968, toen Pacheco alle Fania-artiesten verzamelde op het podium, was het idee van de Fania All Stars geboren. Voor veel latin-artiesten vormde Fania het startschot van een internationale carrière.

Concerten

Lang leve YouTube, waar veel fragmenten van Live at the Cheetah zijn te vinden. Twee andere concerten zijn ook absoluut de moeite waard. In 1973 trad de groep op in het Yankee Stadium. De beeldkwaliteit is erbarmelijk, maar de energie spat van je scherm.

Ook het concert Live in Africa uit 1974 in Zaire is ongelooflijk, waar de Fania All Stars optreden voor 80.000 uitzinnige Afrikanen.

Vooral de muziek uit de beginjaren van Fania klinkt fris en energiek. Wat een goudmijn.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “¡Salsa!”

  1. Te gek Tom! Nog een muzikaal raakvlak, ’t houdt niet op. Ik ben in 1983 direct op de salsa (in Amsterdam) afgegaan; het dansen op die echte NYsalsa/latin jazz heeft me de eerste jaren in ‘de grote stad’ veel meer geluk gebracht dan mijn studie. Je kent wellicht Dr & Mrs Salsa? Over ‘er meer van weten’ gesproken…wow, goudmijntjes van kennis (en passie) wat dit betreft. Zij gaan ook nog elk jaar naar Harlem, vaak ook Puerto Rico en Cuba. Groet!

    Beantwoorden
  2. Ik wilde mijn eerste salsa elpee lenen bij de fonotheek in Hoogeveen. Wat jazz betreft een goed gesorteerde fonotheek, maar met maar twee salsa elpees: één van Tito Puente en één van Orquesta Broadway. Eerst geloofde ik van dat laatste niet dat dat salsa was, was meer voor stampende bigbands, en vond het maar flauw. Inmiddels vind ik het de leukste salsa: een fluit, wat violen een trompetje en swingen maar.
    http://www.youtube.com/watch?v=Pnipjlk9rG0

    Beantwoorden

Plaats een reactie