Als professioneel muzikant begeef ik vaak in het gezelschap van mensen, die het weten kunnen. Toen ik was aangestoken door de goddelijke klanken van de salsa, liet ik me vertellen dat het niet uit Cuba of Puerto Rico komt. En dat het pas eind jaren zestig in New York zou zijn ontstaan, is ook een wijdverbreid misverstand.
Ik ben maar gewoon ergens begonnen, bij Fania. Dat was meteen raak.
Fania
In het New York van begin jaren zestig kruisten de paden van Jerry Masucci en Johnny Pacheco.
Pacheco was op dat moment al zeer succesvol als muzikant. Masucci was jurist en werd zijn impresario.
Vanuit hun vrachtwagen verkochten ze platen en organiseerden ze feesten in Spanish Harlem, een wijk in Oost-Manhattan met veel latino’s, waar salsa erg populair was.
In 1963 richtten ze samen het platenlabel Fania op. Het werd meteen een succes. Daarmee zetten ze latin en latin jazz op de wereldkaart. Voor veel latin-artiesten vormde Fania het startschot van een internationale carrière.
Fania All Stars
Toen Pacheco op een avond in 1968 alle Fania-artiesten op het podium verzamelde, was het idee van de Fania All Stars geboren.
Live at the Cheetah, een concert van de Fania All Stars uit 1971 werd voor mij het feestelijke beginpunt van een muzikale ontdekkingsreis.
Lang leve YouTube, waar veel fragmenten van het legendarische concert te vinden zijn.
Twee andere concerten zijn ook absoluut de moeite waard. In 1973 trad de groep op in het Yankee Stadium. De beeldkwaliteit is erbarmelijk, maar de energie spat van je scherm.
Ook het concert Live in Africa uit 1974 in Zaire is ongelooflijk, waar de Fania All Stars optreden voor 80.000 uitzinnige Afrikanen.
Vooral de muziek uit de beginjaren van Fania klinkt fris en energiek. Wat een goudmijn.
Reacties op “¡Salsa!”
Te gek Tom! Nog een muzikaal raakvlak, ’t houdt niet op. Ik ben in 1983 direct op de salsa (in Amsterdam) afgegaan; het dansen op die echte NYsalsa/latin jazz heeft me de eerste jaren in ‘de grote stad’ veel meer geluk gebracht dan mijn studie. Je kent wellicht Dr & Mrs Salsa? Over ‘er meer van weten’ gesproken…wow, goudmijntjes van kennis (en passie) wat dit betreft. Zij gaan ook nog elk jaar naar Harlem, vaak ook Puerto Rico en Cuba. Groet!
Ik wilde mijn eerste salsa elpee lenen bij de fonotheek in Hoogeveen. Wat jazz betreft een goed gesorteerde fonotheek, maar met maar twee salsa elpees: één van Tito Puente en één van Orquesta Broadway. Eerst geloofde ik van dat laatste niet dat dat salsa was, was meer voor stampende bigbands, en vond het maar flauw. Inmiddels vind ik het de leukste salsa: een fluit, wat violen een trompetje en swingen maar.
http://www.youtube.com/watch?v=Pnipjlk9rG0