17 mei: Tom Beek Kwartet in Dordrecht

Zaterdag 17 mei treed ik op met het Tom Beek Kwartet in Dordrecht, met Martijn van Iterson, Arno Krijger en Marcel Serierse. Joepie!

Tip: de opnamen van het concert kun je HIER bekijken.

Kwartet

Met Martijn van Iterson treed ik al heel lang op. Een onnavolgbaar gitarist, die op zijn zeventiende al de pannen van het dak speelde, terwijl ik de toonladders nog bij elkaar aan het schrapen was. Hij is één van mijn favoriete muzikanten. Ik bewonder zijn ongelooflijke harmonisch inzicht, zijn improvisaties, zijn gevoel voor traditie en zijn sterke persoonlijkheid. Martijn bracht onlangs zijn cd Swarms uit en treedt met zijn kwartet op tijdens North Sea Jazz 2014.

Arno Krijger is één van de weinige Nederlandse hammond-organisten die zich ook in de jazz onderscheidt. Hij speelde al in vooruitstrevende groepen zoals Mona Lisa Overdrive, Dick de Graaff Trio, Toine Thys Trio en het Lewinsky Quartet. Zijn talent werd ook al over de grens ontdekt: inmiddels speelt hij vast in de groep van trombonist Nils Wogram. Arno is een geïnspireerde, originele en energieke muzikant met wie ik nog veel hoop te spelen.

Wie Marcel Serierse nog niet kent, heeft hem vast al ergens gehoord. Hij is een veelgevraagd sessiedrummer die zijn expertise net zo gemakkelijk inzet voor Laura Fygi en het Metropole Orkest als — om maar wat te noemen — het Tom Beek Quintet. Een fenomenale, swingende drummer met een waanzinnige sound en veel gevoel voor detail. Ik leerde hem kennen in mijn conservatoriumtijd in de band van Rob Madna en hij heeft mij nog nooit een maat teleurgesteld.

Repertoire

Op het repertoire staan zowel bestaande als nieuwe eigen stukken. De stijl is samen te vatten als energieke, moderne Newyorkse hardbop. Komt allen!

concert > Tom Beek (tenorsax), Martijn van Iterson (gitaar), Arno Krijger (hammond), Marcel Serierse (drums)
showtime > 22:30 uur
locatie > Jazzpodium DJS, Grote Kerksplein 1, Dordrecht
entree > € 8
podium info > jazzandbeyond.nl

DJS

Een stukje geschiedenis. Jazzpodium DJS werd in 1947 opgericht als Dordtse Jazz Sociëteit. Na een brand in gebouw de Sleutel aan de Groenmarkt, verhuist de DJS in 1976 naar het Grote Kerksplein, waar de club zich nog steeds bevindt. Daar biedt het prachtige pand plaats aan zo’n 100 bezoekers.

Van de Stichting Jazz In Nederland krijgt Jazzpodium DJS in 1993 de status van kernpodium, samen met twaalf andere landelijke jazzpodia.

Alle activiteiten van de DJS worden geheel verzorgd door vrijwilligers. Dit is uniek voor een kernpodium. Met steun van de Gemeente Dordrecht wordt in 1995 gebouwd aan een nieuw interieur van de club.

In dat zelfde jaar geeft Zuid-Holland het podium een ‘eervolle vermelding’. Volgens de provincie draagt Jazzpodium DJS bij aan culturele vernieuwing, biedt het een kwalitatief goed en divers programma, werkt het podium goed samen met andere instellingen en wordt er veel creativiteit aan de dag gelegd om nieuw publiek binnen te halen.

De oudste nog bestaande Nederlandse jazzclub vierde in 2012 haar 75-jarig bestaan.

Jazzpodium DJS op Twitter: ‏@JazzpodiumDJS
Jazz & Beyond ‏op Twitter: @jazzandbeyond
Jazzpodium DJS op Facebook: facebook.com/jazzpodiumdjs

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, webdesigner en tekstschrijver. Gezinskampioen tafeltennis. En alstie tijd over heeft ook fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin.

Plaats een reactie