En toen had ik ineens vijf beroepen

Geen idee wat er nu eerder was: het beeld, de muziek of de taal. Zolang ik me kan herinneren lopen ze dwars door elkaar. Moet ik nu echt een keuze maken?

Voor mij is het leven één grote aaneenschakeling van liefhebberijen, hobby’s en andere obsessies. Geboren uit nieuwsgierigheid, voortkomend uit de honger om te ontdekken en te ervaren. Of gewoon, just for fun.

Synthesizer programmeren? Eitje. Muziek bij video? Tuurlijk. Portretfotografie? Gaan we regelen. Script nodig voor je toneelstuk? Kan ik. Webshop bouwen? Geen probleem. Ontwerp drukklaar maken? Doe ik ook. Schrijven voor een tijdschrift? Sure. Video portret? Pak je agenda. Beats produceren? Kom maar door. SEO teksten nodig? Morgen in je mail.

saxofonist schrijver webdesigner fotograaf

Aan het eind van mijn middelbareschooltijd moest ik kiezen — vond ik — tussen copywriting en saxofoon spelen. Het avontuur van jazz lonkte het hardst, dus het werd muziek.

In de jaren die daarop volgden, groeide mijn leven uit tot een bont spektakel van artistieke en professionele activiteiten: muziek bedenken, componeren, arrangeren, opnemen, produceren, live spelen, theater, studio, corporate projecten, muziek bij commercials, lesgeven.

Tekstschrijven deed ik altijd al, later in opdracht, zo werd het een deel van mijn bedrijf. Websites bouwen deed ik eerst voor mezelf, vijftien jaar later voor inmiddels honderden klanten. Ook het maken van foto’s en video’s vond ik leuk en interessant, wat weer leidde tot opdrachten. Vormgeving heb ik mezelf aangeleerd. Vijf parallelle werkelijkheden die elkaar niet lijken te bijten.

Toch raakte ik daar niet zo lang geleden mee in de knoop. Ik zei tegen mezelf: ‘Dit kan niet. Je kunt niet meerdere beroepen tegelijk hebben. En overal goed in proberen te zijn. Dan doe je alles half.’

Maar ergens zomaar mee stoppen was ook geen optie. Ik had er plezier in, bleef opdrachten krijgen, ik bleef groeien, ontdekken, ontwikkelen. De breedte in, de diepte in.

Een paar maanden geleden was ik er klaar mee, om ermee te zitten. Accepteren was de oplossing. Ik besloot: ‘Ik vind heel veel dingen leuk. Dit is wie ik ben. Als iemand daar problemen mee heeft, dan heeft-ie pech.’

Ik ben geen tovenaar, geen goochelaar, ik kan eigenlijk helemaal niet zoveel tegelijk. En ik hoef ook niet de beste ter wereld te zijn, al streef ik er wel graag naar. Maar ik k kan al die dingen wel ná elkaar en náást elkaar doen. Serial tasking noemen ze datDie afwisseling bevalt me prima. Dus zo gaan we het doen.

En toen was het goed. Mooie dingen maken. Eén grote, creatieve ontdekkingsreis. Met inspirerende mensen om me heen. Ik geniet onderweg van het uitzicht. En de eindbestemming is nog lang niet in zicht.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, fotograaf, consultant en WordPress specialist. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Gedachten over “En toen had ik ineens vijf beroepen”

  1. Gelukkig, ik ben niet de enige die gek is op ‘serial tasken’! Ik maak beroepsmatig foto’s, video’s, schrijf (voor vele doelgroepen, journalistiek en commercieel), redigeer, geef vorm (en regel drukwerk), musiceer (als hobby) op tenorsax en fluit (beetje gitaar), ben handyman en ook nog geluidstechnicus. Ben vast nog iets vergeten… Never a dull moment

    Beantwoorden
  2. Yup! Meer dan herkenbaar. Ik ben zangeres, geluidsvrouw, booker, personal coach, filmer, video editor, webmaster, redacteur, tekstschrijver, marketeer én echtgenote. En ik geniet ervan met volle teugen. Ook nu. Ik noem het “ondernemen”.

    Beantwoorden
  3. Ik vind dat knap, hoe je die dingen kunt afwisselen. Ik heb zelf ook wel meerdere vaardigheden, maar kan niet op commando ertussen wisselen, ik moet er voor in de stemming zijn. En dat werkt dus niet als je het beroepsmatig zou willen doen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie