Aretha Franklin live in het Concertgebouw (Amsterdam) in 1968

Het legendarische optreden van Aretha Franklin in het Concertgebouw (Amsterdam) in 1968 is gedeeltelijk op YouTube te zien. Must see!

Queen of Soul

Aretha Louise Franklin werd geboren op 25 maart 1942 in Memphis en overleed op 16 augustus 2018 in Detroit, waar ze ook opgroeide. Haar vader Clarence LaVaughn was een bekende dominee, die zijn boodschap over civil rights niet onder stoelen of bank stopte. Tijdens zijn tournees als zanger, begeleidde de jonge Aretha haar vader aan de piano en als achtergrondzangeres.

Zo kreeg ze niet alleen de gospel en religieuze muziek met de paplepel ingegoten, ook het muzikantenbestaan en de sociale gevoeligheid. Haar stem viel op en ze toonde ambitie. Vanaf 1961 timmerde ze aan de weg met eigen platen. Pas toen ze de jazz en blues losliet, kwam haar grote doorbraak.

Haar elfde album I Never Loved a Man the Way I Loved You (1967) sloeg in als een bom. Daarop stond ook de Otis Redding-cover Respect. Het leverde haar de titel ‘Queen of Soul’ op, een titel die niemand haar daarna ooit nog zou afnemen.

Zelf leerde ik haar eerst kennen in 1980 via de iconische film The Blues Brothers en daarna door het album Aretha’s Gold – waar ik een aparte blog aan wijdde. Met geweldige nummers als Chain of Fools.

Het leven van Aretha Franklin zou worden getekend door huiselijk geweld, alcoholverslavingen en kapotte huwelijken. In Think dat ze in 1968 zelf schreef, haalde ze uit naar haar ex-man. Tot op de dag van vandaag wordt het nummer beschouwd als een soort volkslied voor feministen. Ook haar tweede huwelijk strandde. Op het artistieke vlak had ze er echter nog steeds succes, tot diep in de jaren tachtig.

Ze schreef geschiedenis. Na de moord op Martin Luther King zong ze Take My Hand, Precious Lord tijdens de dienst.

Aretha Franklin trad op bij de inauguratie van Barack Obama in 2009, waar My Country, ‘Tis of Thee zong. Ook Obama zette haar op een voetstuk.

Aretha Franklin Concertgebouw Amsterdam 1968

Terug naar de jaren zestig, naar het concert van Aretha Franklin in het Amsterdam in 1968. De tijd waarin er in het Concertgebouw nog wel eens grote pop- rock- en jazzconcerten waren.

De Queen of Soul speelde de zaal he-le-maal plat. Het was rommelig. Zoals ze achter de piano zit, bijna te springen. Wat een stem, wat een spirit, wat een energie. Wat een muziek en iedereen wordt wild!

Geniet mee van de twaalf nummer in deze YouTube-playlist. En probeer maar eens te blijven zitten.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek. Saxofonist. Schrijver. Consultant. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie