De heldenmoed van John Scofield

De film Inside Scofield van Joerg Steineck brengt het monumentale levenswerk van gitarist John Scofield in beeld.

Het is 1985 wanneer ik op het North Sea Jazz Festival bijna verzuip in een keiharde jungle van geluid. Trompet, drums en synthesizers.

Midden in de strak geregisseerde space-funk van Miles Davis’ band, hoor ik ineens een oergeluid dat alles en iedereen op scherp zet.

Een schreeuwende gitaar. Moddervette bluesnoten en hippe jazzlicks waar mijn oren van gaan dansen. Was het Jimi Hendrix? Was het Stevie Ray Vaughan? Was het Jim Hall?

Lichtjaren vooruit

Dat hij in de band van Miles speelde – jazzliefhebbers laten voor het gemak zijn achternaam weg, iedereen weet tenslotte wie ermee wordt bedoeld – was voor het grote talent John Scofield op dat moment de opening naar een miljoenenpubliek. Niemand kon meer om hem heen.

In de loop der jaren groeide hij uit een icoon, die nog veel meer te bieden bleek te hebben dan wat je je ooit bij een talent kunt voorstellen.

Met zijn onwaarschijnlijk sterk oeuvre groeide John Scofield uit tot een voorbeeld. Hij heeft een ongebreidelde drang naar verjonging en innovatie, een neus voor talent, een visie waarmee hij iedereen lichtjaren vooruit is en iemand die de taal spreekt, de vibe van jazz en blues.

Hij deelde het podium met legendes als Herbie Hancock, Chet Baker, Joe Henderson, Charles Mingus en Gerry Mulligan maar is zelf al lang een van de groten der aarde. En ook na zijn zeventigste verjaardag is John Scofield nog altijd een ongeëvenaard performer.

Inside Scofield is te huur en te koop via Vimeo.

Creatieve meester

Joerg Steineck maakte in 2018 en 2019 de film Inside Scofield waarin Scofield wordt geportetteerd en gevolgd. Must-see.

De film laat ook vooral de hem zo kenmerkende levenshouding zien die schuilgaat achter die imposante carrière. Zoveel liefde voor muziek, vriendschap en plezier.

Dat de creatieve meester al zo lang op dit niveau opereert, zo toewijd en productief is, en daarbij de menselijke imperfectie omarmt op een manier zoals alleen hij dat kan, getuigt niet alleen van zeldzaam kunstenaarschap maar ook van heldenmoed.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, webdesigner, maakt foto's, video's en grafisch ontwerp. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie