De heldenmoed van John Scofield

Joerg Steinbeck maakte Inside Scofield, een documentaire over John Scofield.

Het is 1985 als ik me tussen zevenduizend zwetende jazz aficionado’s sta te vergapen aan de space-funk van Miles Davis op het North Sea Jazz Festival.

In een jungle van decibellen snijden de ijle oerkreten van de gitarist door alles heen. Ik heb nog nooit zoiets gehoord.

Moddervette bluesnoten en hippe jazzlicks, waar mijn oren van gaan dansen. Het is niet Jimi Hendrix, niet Stevie Ray Vaughan en ook niet Jim Hall. Maar het is John Scofield.

Ik kocht daarna meteen Still Warm en sloot de bebrilde gitarist voor de rest van mijn leven in mijn hart.

Zijn optredens met Miles – jazzliefhebbers laten zijn achternaam weg, iedereen weet wie ermee wordt bedoeld – was voor John Scofield een flinke upgrade: van een goed bewaard geheim in de New Yorkse jazzscene naar een internationaal miljoenenpubliek.

Scofield bouwde aan een excellent oeuvre. Hij groeide uit tot een voorbeeld, ongebreideld gedreven door muzikale verjonging en innovatie. Met zijn ontwapenende, ongeëvenaarde uitvoering en zijn visie was (en is) hij de jazzwereld steeds lichtjaren vooruit. Een onwaarschijnlijk sterk karakter.

Zijn talent is ook een spiegel voor liefhebbers, hoe we naar talenten kijken. Scofield belóófde ons iets, als luisteraars. Wat daarvan terecht is gekomen, zie je pas als je terugkijkt. Bij Scofield is dat onverstellbaar veel.

Hij deelde het podium met Herbie Hancock, Chet Baker, Joe Henderson, Charles Mingus en Gerry Mulligan maar is zelf inmiddels (en al lang) een van de groten der aarde.

Scofield heeft zelf ook een neus voor jong talent. Iemand die de hele taal spreekt, de vibe van jazz en blues. Na zijn zeventigste verjaardag is John Scofield nog altijd een vijf sterren-performer.

De Duitse filmmaker Jörg Steinbeck volgde ‘Sco’ onder andere tijdens de corona-jaren – en het resultaat is Inside Scofield.

In de film brengt Steineck vooral de zo kenmerkende levenshouding van John Scofield prachtig in beeld. Zo veel liefde voor muziek, vriendschap en plezier.

Dat de creatieve meester al zo lang op dit niveau opereert, zo toewijd en productief is, en daarbij de menselijke imperfectie omarmt op een manier zoals alleen hij dat kan, getuigt niet alleen van zeldzaam kunstenaarschap maar ook van heldenmoed.

Je kunt de film Inside Scofield huren of kopen via Vimeo.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, tekstschrijver, webdesigner en fotograaf. Zit regelmatig op Twitter, Bluesky en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Schrijf je in voor de nieuwsbriefReacties op “De heldenmoed van John Scofield”

Plaats een reactie