Elvin Bishop en de juiste hook

Ik moet me niet aanstellen. Er zijn wel meer Elvins, zoals Elvin Jones. Het is ook geen artiestennaam ofzo. Nee, bluesgitarist Elvin Bishop heeft gewoon de pech – ik kan er niks aan doen, en hij ook niet – dat zijn naam me direct doet denken aan Melvin Rosbief. Ja, die van het Simplisties Verbond. En daarmee doe ik meneer Bishop ernstig tekort.

Elvin Richard Bishop werd geboren op 21 oktober 1942 in Glendale (Californië) en groeide op in een boerderij in Iowa. Zijn eerste kilometers maakte hij in de blues. In de jaren ’60 maakte hij vijf jaar lang deel uit van de Paul Butterfield Blues Band. Dan kún je dingen.

In het voorjaar van 1976 had Bishop een hit met Fooled Around and Fell in Love. Ik hoorde het op de radio, terwijl ik met Lego speelde in mijn Johan Neeskens-shirt.

Fooled Around and Fell in Love is een eenvoudig, maar sterk liedje. Een ogenschijnlijk niemendalletje – maar laat je niets wijsmaken door het intro, dat inderdaad ook het begin had kunnen zijn van een Koos Alberts-liedje. De melodie en de tekst zijn zo oerdegelijk geconstrueerd dat je je er lijdzaam aan overgeeft – het kenmerk van een goede hook. En een lange gitaarsolo, dat kon vroeger nog gewoon.

Mind you, Elvin Bishop is hier de gitarist, niet de zanger. Dat is Mickey Thomas, die in het hoge register kaarsrecht overeind blijft. Leuk detail: het derde couplet is ter plekke verzonnen.

Een paar keer per jaar kruipt het liedje weer even stiekem in mijn hoofd. En dan kom ik er niet meer vanaf.

Noem me gerust een sentimentele boomer, maar meneer Rosbief Bishop verdient respect.

tom beek (c) hans reitzema

Saxophonist by night. WordPress expert by day. Editor-in-chief Jazz Bulletin. Twitter. Instagram.

Plaats een reactie