Lizz Wright meent wat ze zingt

Vrijwillig verdwalen, zo noemt Lizz Wright haar muzikale ontdekkingsreis.

Het gevoel dat de creativiteit vloeit en bloeit, omschrijft ze als volgt: ‘There’s definitely a God working in my life, because I came all the way out here to be lost on purpose.’

Ze groeide op in Georgia, waar ze heel gelovig werd opgevoed en al vroeg leerde zingen in de kerk. Dat is onlosmakelijk verbonden met haar muzikale richting.

Lizz Wright maakt indruk met haar ontwapenende, aardse verschijning en haar diepe, gedragen stem. De songs zijn ook zo goed gekozen. Ik hou ervan; muziek die vrij is van opsmuk en drukdoenerij. Wat een verademing. Deze dame zingt precies zoals het is. Ze meent wat ze zingt.

In 2011 was ze te gast bij de Tiny Desk concerten van de NPR, zeg maar de Amerikaanse publieke omroep. Een mooi initiatief, ooit bedacht nadat zangeres Laura Gibson haar muziek wilde laten horen en bij gebrek aan een rustige ruimte haar optreden dan maar spontaan inzette aan het bureau van NPR-programmeur Bob Boilen.

De serie bestaat al bijna tien jaar en de setting levert regelmatig verrassende optredens op. Artiesten moeten het doen met slechts één microfoon. Deze houtje-touwtje omstandigheden versterken alleen maar de ongedwongen, creatieve sfeer, waarin vrijwel elke artiest en band zich meteen thuis voelt.

Ook Lizz Wright zingt tijdens haar Tiny Desk Concert alsof ze intussen de afwas doet.

In Hit the Ground roept Lizz Wright haar geliefde op om zich, ondanks alle onzekerheid, over te geven aan de liefde, stress en verwarring die een mens kan omringen. De uitdrukking ‘Hit the ground and run!’ betekent zoiets als ‘er is geen tijd om lang na te denken, go!.’

Lizz Wright heeft het goed begrepen: kom, laten we samen verdwalen in de liefde en de muziek.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek is saxofonist, schrijver, fotograaf, consultant en WordPress specialist. Regelmatig te vinden op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie